Stambeni krediti prešli 570 miliona, CBCG neće ograničiti kamate

Piše: Objavljeno: 21/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Centralna banka Crne Gore ne planira da preduzima mjere kojim bi zaštitila građane koji vraćaju stambene kredite sa varijabilnim kamatnim stopama. To proizilazi iz odgovora koje su Portalu RTCG dostavili iz CBCG, gdje navode da su pravovremeno djelovali u partnerskom odnosu sa bankama, što je rezultiralo stabilnošću u segmentu stambenih kredita koji, kako kažu, u ovom trenutku ne predstavljaju prijetnju po finansijsku stabilnost i ne zahtijevaju preduzimanje daljih mjera.

Na kraju avgusta, prema podacima CBCG, dugovanja za stambene kredite iznosila su 579 miliona eura.

Prema podacima Kreditnog registra prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na stambene kredite su na kraju avgusta ove godine iznosila je 4,96%, dok stambeni krediti sa varijabilnom kamatnom stopom čine nešto manje od 10% ukupno odobrenih stambenih kredita.

U septembru je Narodna banka Srbije na 15 mjeseci ograničila kamatnu stopu na stambene kredite do 200.000 eura. Nominalna kamatna stopa na kredit uzet do kraja jula 2022. godine – ne smije da pređe 4,08 odsto. Odluka NBS je tehnički izbacila euribor iz računice do kraja 2024. godine. Kako su ranije objavili mediji u Srbiji, ta promjena je umanjila rate u prosjeku za 20 odsto. Neko ko plaća ratu 500 eura – od oktobra će plaćati 100 eura manje.

U CBCG kažu da je njihova analiza sprovedena od 30. 06. 2022. godine do 31. 08. 2023. godine pokazala da je u strukturi stambenih kredita došlo do značajnog smanjenja kredita sa varijabilnom kamatnom stopom i to sa 35,08% na 9,9%. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content