Šta je “bolest X”

Piše: Objavljeno: 19/01/2024
featured image

Corona Virus Mutant with blue human cell background

Čini se da, nakon epidemije virusa kovid 19, ipak ne možemo da budemo mirni. Svjetski lideri u Davosu su, osim o ratu i ekonomiji, govorili i o nepostojećoj, misterioznoj “bolesti X”, za koju tvrde da će biti neuporedivo gora od pandemije iz koje smo izašli.

Britanski list “Independent” navodi procjene da bi ta pandemija mogla da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva nego kovid 19.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije bolest opisuju kao “bolest X”, što je izraz koji se koristi za planiranje pojave hipotetičke, buduće međunarodne epidemije. Nju bi izazvao patogen za koji još nije poznato da može da napada ljude i

SZO rangira “bolest X” kao oboljenje kojem se daje prioritet u kampanjama obavještavanja javnosti, zajedno sa kovidom 19, ebolom i zika virusom, krimsko-kongoanskom hemoragijskom groznicom, bliskoistočnim respiratornim sindromom i aarsom.

Navodi se da je “bolest X” pridodata na tu prioritetnu listu 2018. godine, a SZO nastoji da pokrene diskusije o načinu suprotstavljanja globalnoj pandemiji u budućnosti.

Naučnici navodno još ne znaju koja vrsta virusa bi mogla da izazove narednu pandemiju, odnosno šta će biti “bolest X”. Mnogi misle da bi to mogao da bude koronavirus poput SARS-CoV-2, virus koji je izazvao kovid 19 ili potpuno novi soj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content