Srzentić: Djevojčice da ravnopravno učestvuju u stvaranju budućnosti

Piše: Objavljeno: 22/04/2021
featured image

Tehnologija više nije budućnost, nego sadašnjost i ostavlja mnogo prostora za žene da na kreativan, empatičan i inkluzivan način rješavaju probleme i izazove u svim oblastima, a za svijet tehnologije obogaćen ženskim talentima i kreativnošću, potrebno je kreirati okruženje koje će djevojčicama omogućavati ravnopravno učešće u aktivnom stvaranju budućnosti.

To je poručila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, na panel diskusiji koja je organizovana povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT) koji se obilježava četvrtog četvrtka u aprilu svake godine, piše PR Centar.

Srzentić je kazala da je njena misija da naučene lekcije i iskustva dijeli kako bi podstakla i motivisala devojčice, đevojke i žene da hrabro grabe naprijed i da se ostvaruju na način koji im prija i kako žele.

“Nemojte da vas obeshrabriju oni koji kaji kažu da ICT-nije za vas. Upoznala sam toliko hrabrih žena liderki koje su ostvarile nevjerovatne karijere radeći za najveće svjetske kompanije i za najrazvijenije administracije. Neke od najvažnijih ICT projekata u svijetu pokrenule su upravo žene”, rekla Srzentić.

Djevojčicama, đevojkama i ženama je, kako je istakla, mjesto u svakoj profesiji.

“Ali gdje god da budete, bilo da se opredijelite za kodiranje ili bilo koju drugu profesiju, tehnologija i digitalne vještine će gotovo uvijek biti sastavni dio tog putovanja. U svijetu tehnologija ima toliko prostora da se ostvarite i da valorizujete vaše super vrline, da budete što god da poželite. Bilo da je to programerka, produkt menadžerka, dizajnerka, analitičarka ili bilo što drugo”, objasnila je Srzentić.

Prema njenim riječima, sva istraživanja pokazuju da će se poslovi u budućnosti dramatično promijeniti i da će 65 posto djece koja danas pohađaju osnovnu školu imati poslove koji još uvijek ne postoje i većina njih će biti u tehnološkoj industriji.

“Zato su svi naši napori i strategije u ministarstvu usmjereni ka edukaciji i osnaživanju mladih lidera, koji će se razviti u sjajne produkt menadžerke i menadžere, programere, service dizajnere, liderke i lidere, postati pokretači inovacija u Crnoj Gori i doprinijeti da pravim kompetencijama možemo postati HUB novih ideja, proizvoda i servisa”, poručila je Srzentić.

Dodala je da se posvećeno radi i na tome da se kreira ambijent u kojem će potencijali svih doći do izražaja, a kojem će se žene razvijati da budu osnažene liderke.

“U Kaliforniji sam pokrenula program Girls Who Code koji je okupio djevojčice, a pogotovo one koje su pripadnice manjina i marginalizovih zajednica i dao im alate, resurse i metodologije koji su bili usmjereni na rješavanje problema u zajednicama. Želim takav program da pokrenem i ovđe. Snaga svakog društva je u zajedničkom djelovanju. Hajde da zajedno i udruženo pokrećemo ovakve projekte i promjene, jer samo zajedno možemo učiniti napredak kakav nam je svima potreban”, poruka je Srzentić.

Obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica u ICT-iju organizovalo je nevladino udrženje Digitalizuj.Me u saradnji sa Telenorom, a uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava