Sredstva godinama nekotrolisano odlazila iz sistema

Piše: Objavljeno: 14/06/2022
featured image

U zdravstvenom sistemu se mnogo toga mora mijenjati, ali ima potencijala da se ti probleme riješe. Svi zajedno moramo da radimo na poboljšanju zdravstvenog sistema, imamo stručan tim, da ga nemamo ne bi mogli da održimo sistem, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i istakao da imamo nedostatak ljekara, što znači da jedan dio njih, uz srednje medicinsko osoblje, radi lavovski posao.

Ministar je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da novca nikad nema dosta kada se radi o održavanju zdravstvenog sistema.

“Nadam se da će u budućem periodu biti posvećeno više novca kada je u pitanju zdravstveni sistem i da će biti sredstva da se obavlja ono što je najpotrebnije. Nadam se da ćemo dovesti dugovanja na nulu, ali to ne znači da se i ubuduće ne treba ulagati i strateški planirati. Ne radi se o malim dugovima, potrebno je 400 miliona, a dug je oko 50 miliona, što nije mala cifra, ali nije ni velika za državu i odgovoran sistem. Taj dug datira već deceniju i samo se prenosi, a mi koji smo zatekli takav problem, moramo ga i rješavati”, rekao je Šćekić.

On je istakao i da je mnogo sredstava nekontrolisano i nerelno odlazilo iz sistema. 

“Možda je u samom sistamu trebalo da se ne dozvoli da ta sredstva tako odlaze, da pomažemo neke subjekte, a da pritom nemamo kvalitet, mislim na privatne ustanove u državi i inostranstvu. Mora se mnogo toga mijenjati, to je proces koji mora da ima određeni kontinuitet, ali smo odlučni da u tom pravcu napravimo korake. Očekujem da će na svim nivoima svim praviti timove koji su i dinamični i spremni da se uhvate u koštac i rješavamo probleme”, dodao je ministar zdravlja. 

Ljekova će biti 

Na pitanje o nestašici ljekova, Šćekić je kazao da će ih biti i da građani ne treba da brinu.

“Ima određenih sofisticiranih prijetnji koje prave pritisak, ali snaći ćemo se, građani ne treba da brinu”, poručio je ministar.

Šekić je prokomentarisao i da je pet miliona preostalih od donacija za borbu protiv pandemije koronavirusa predivđeni za unapređenje sistema, piše rtcg.me.

“To su značajna sredstva, u Ministarstvu smo već vodili razgovore sa zdravstvenim ustanovama, sagledali njihove probleme i reagovaćemo tamo gdje su prepoznati najveći problemi. Sredstva koja su izdvojena za ovu godinu nijesu dovoljna…”

Ministar je kazao i da Kotor na primorju ima najbolje mogućnosti za izgradnju bolnice, a Berane na sjeveru… Pomenuo je da su u planu i angio sale, kao i rekonstrukije zdravstvenih ustanova, prije svih Doma zdravlja na Cetinju. 

“Gledali smo da se sredstva po 30 odsto podijele na centralni dio, sjever i jug, i deset odsto za Nikšić i Šavnik…”

Biće smjena menadžmenta

Šćekić je najavio i smjene menadžemnta u pojedinim zadrvenim ustanovama.

“Moramo da shvatimo da menadžmenti morju da rade mnogo efikasnije. Poštujem solidarnosti u okviru kolektiva, ali tu smo prije svega zbog građana. Imamo problema koji su kroz javnost već prikazani, ali mora se voditi računa i o etici i svemu… Mora doći do promjena, nema ljutne, svako odgovara za svoje postupke”, kazao je ministar za TVCG. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content