Srbija zabranila izvoz peleta do 1. novembra

Piše: Objavljeno: 05/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna “T-500” a ograničena je maloprodajna cijena hljeba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cijena ograničena na 45,88 dinara.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cijena namirnica ključnih za ishranu stanovništva, Uredbom je po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hljeba.

Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hljeb uglavnom isporučuje direktno u trgovine na malo, tako da je to i ukupna marža trgovca na malo, zaključeno je da se povećanje cijene neće odraziti na njihovo poslovanje, a procijenjeno je da povećanje cijena neće značajno uticati ni na standard potrošača, prenosi rtcg.me.

Vlada Srbije je, nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i udruženja, na današnjoj sjednici donijela paket mjera koje se odnose na bezbjedno snabdijevanje drvnim sortimentima i kontrolu cijena ogrijeva i peleta.

Uredbom o ograničenju visine cijene peleta, koja je donijeta sa ciljem zaštite energetske bezbjednosti Republike Srbije, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cijena peleta ne smije prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta trajaće do 1. novembra ove godine.

Na današnjoj sjednici donijeta je izmijenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Euro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content