Srbija zabranila izvoz peleta do 1. novembra

Piše: Objavljeno: 05/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna “T-500” a ograničena je maloprodajna cijena hljeba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cijena ograničena na 45,88 dinara.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cijena namirnica ključnih za ishranu stanovništva, Uredbom je po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hljeba.

Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hljeb uglavnom isporučuje direktno u trgovine na malo, tako da je to i ukupna marža trgovca na malo, zaključeno je da se povećanje cijene neće odraziti na njihovo poslovanje, a procijenjeno je da povećanje cijena neće značajno uticati ni na standard potrošača, prenosi rtcg.me.

Vlada Srbije je, nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i udruženja, na današnjoj sjednici donijela paket mjera koje se odnose na bezbjedno snabdijevanje drvnim sortimentima i kontrolu cijena ogrijeva i peleta.

Uredbom o ograničenju visine cijene peleta, koja je donijeta sa ciljem zaštite energetske bezbjednosti Republike Srbije, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cijena peleta ne smije prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta trajaće do 1. novembra ove godine.

Na današnjoj sjednici donijeta je izmijenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Euro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content