“Spriječiti betonizaciju katuna”

Piše: Objavljeno: 12/02/2024
featured image

Ako se trend betonizacije katuna nastavi nazire se mogućnost uništavanja autentičnog prirodnog ambijenta, ali i pravljenja slične greške kao i u Albaniji, kažu ekološki aktivisti. Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine poručuju da je u toku javna rasprava o nacrtu Prostornog plana Crne Gore, pa pozivaju sve zainteresovane da se uključe i kroz predloge i na taj način doprinesu očuvanju katuna.

Beton na katunima uništava planinu, a ovakvu grešku je napravila Albanija. Ekološki aktivisti upozoravaju da takav scenario može doći i u Crnu Goru.

“Na Prokletijama sa albanske strane 2006. godine bilo je samo 130 registrovanih turista. A 2010. godine je bilo 7.500, a u avgustu 2023.godine 130.000 turista. Oni su otišli u dodatnu krajnost, napravili su grešku koju mi ne smijemo da pravimo. Izvršili su betonizaciju i jednostavno doživjeli taj pik. Sada će taj pik kroz koju godinu da pada. I na kraju zbog devastacije prostora i autentičnog utiska gradnje taj će pik morati da pada”, kaže za TVCG ekološki aktivista Aleksandar Dragićević. 

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine ističu da su na katunu Vranjak kod Kolašina evidentirali nelegalnu gradnju i reagovali shodno propisima.

“Urbanističko-građevinska inspekcija donijela je četiri rješenja o ukljanjanju objekta, od kojih su 3 izvršna. S obzirom na to da su određeni objekti izgrađeni u prethodnom periodu i da se nalaze na zvaničnom orto-foto snimku kao i da su vlasnici istih podnijeli zahtjev za legalizaciju nadležnom organu, doneseno je 14 rješenja o prekidu postupka do rješavanja prethodnog pitanja”, ističe urbanističko-građevinska inspektorka Kristina Bulatović Pejić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content