Španski poljoprivrednici se pridružuju protestima u Evropi

Piše: Objavljeno: 31/01/2024
featured image

Foto: Beta/AP

Tri vodeća španska poljoprivredna sindikata objavila su danas da se pridružuju protestnom pokretu evropskih poljoprivrednika, najavljujući za naredne nedjelje čitav niz protesta širom zemlje.

“Poljoprviredni sektor u Evropi i Španiji suočen je rastućom frustaracijom i nelagodom” zbog “zagušujuće birokratije koju generišu evropski propisi”, navela su tri sindikata Asaja, UPA i Coag u zajedničkom saopštenju.

Tri sindikata, koji za sada nisu naveli tačne datume demonstracija, kažu da žele ublažavanje i pojednostavljenje zajedničke poljoprivredne politike, kao i “ambiciozan plan akcije” na nivou EU, Španije i španskih regiona, prenosi rtcg.me.

Evropski poljoprivrednici bore se protiv deregulacije tržišta, odnosno traže da se smanji uvoz poljoprivrednih proizvodi iz trećih zemalja, zbog toga što se nabavljaju po veoma niskim cijenama i tako obaraju cijenu dobara proizvedenih u EU, i u Španiji, navele su te tri organizacije, većinske među španskim poljoprivredncima.

“Ti proizvodi koji dolaze van Evropske unije ne poštuju evropske propise po pitanju životne okoline i predstavljaju nelojalnu konkurenciju koja prijeti održivosti hiljada poljoprivrednih imanja u Španiji i Evropi”, dodaje se u saopštenju.

Već više dana održavaju se protesti poljoprivrednika više zemalja EU, posebno u Francuskoj, gdje poljoprivrednici od juče traktorima blokiraju četiri glavne saobraćajnice oko glavnog grada, uz nadzor velikog broja snaga bezjednosti.

Španski sindikat Asaja naveo je juče da hoće da se pridruži pokretu francuskih poljoprivrednika i dodao da je dosta sa zanemarivanjem španskog sela.

Španija je sa Francuskom i Poljskom jedna od glavnih evropskih poljoprivrednih sila. Zemlja koja proizvodi veliki dio voća i povrća konzumiranog u EU je, međutim, posljednje tri godine suočena sa istorijskom sušom, zbog koje je oslabljen veliki broj gazdinstava i zbog čega je pao prinos posebno žitarica i maslina.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content