Španija počela najveće testiranje skraćene radne sedmice

Piše: Objavljeno: 19/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Shuterstock

Španska Vlada pokrenula je novi projekat, kojim će u naredne dvije godine testirati smanjenje radne sedmice na četiri dana u malim i srednjim preduzećima.

Ministarstvo industrije Španije najavilo je da će firmama za te namjene biti osigurano deset miliona eura.

Država je spremna da nadoknadi firmama dodatne troškove, ako do njih uopšte dođe. Ako model bude uspješan, onda se može uvesti u cijeloj zemlji.

Projekat će se testirati kroz dvije godine u firmama koje traže reforme rada, koje mogu generisati produktivnost koja kompenzuje troškove plata tamo gdje se zarade ne smanjuju, prenosi SEEbiz.

Posljednjih godina, nekoliko velikih španskih kompanija, uključujući telekomunikacionog diva Telefonicu i modnu grupu Desigual, testiralo je model četvorodnevne radne sedmice.

No, u industriji je napravljen mali broj takvih testova, a tamo gdje su testirani obično je dolazilo do smanjenja plata.

“Čak i prije ovog eksperimenta, Telefonica je ponudila zaposleninima prelazak na četvorodnevnu radnu sedmicu uz 12 odsto smanjenu platu. Drugi španski koncern, El Sol, objavio je prošle godine da je prelazak na četvorodnevnu radnu sedmicu, uz zadržavanje iste plate, povisio performanse firme, produktivnost zaposlenih i zadovoljstvo klijenata”, navode španski mediji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content