Španija planira povećanje poreza za milionere

Piše: Objavljeno: 24/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Shuterstock

Španska koaliciona vlada predvođena socijalistima od sljedeće godine planira privremenu višu poresku stopu za jedan odsto najbogatijih u zemlji, pored vanrednih poreza za velike energetske kompanije i banke.

“Predlažemo preraspođelu napora među onima koji imaju najviše, da finansiraju državu blagostanja koja je svačija”, kazao je premijer Pedro Sančez.

Ministarka finansija Marija Hesus Montero izjavila je da je mjera usmjerena samo na milionere. Novac od toga biće iskorišćen za ublažavanje krize izazvane višim cijenama energenata i hrane, piše rtcg.me.

Godišnja stopa inflacije u Španiji je prošlog mjeseca porasla na 10,5 odsto.Tačno povećanje i obim poreske mjere se još razrađuju, kažu iz Vlade.

Mlađi koalicioni partner socijalista, Unidas Podemos (Ujedinjeni možemo), zalaže se da novi porez postane trajni.

Trenutna najviša stopa poreza na dohodak, za one koji zarađuju više od 300.000 evra godišnje, iznosi 47 odsto. Najviši porez na kapitalnu dobit je 26 odsto.

Međutim, regionalne vlade imaju izvjesnu slobodu u oporezivanju, a neke od njih koje vodi konzervativna Narodna stranka, glavna opoziciona partija u zemlji, smanjile su poreze rekavši da će taj korak podstaći rast.

Debata i glasanje poslanika o vladinom predlogu očekuju se u narednim neđeljama.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content