Španija objavila treći paket mjera podrške građanima

Piše: Objavljeno: 28/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Shuterstock

Španija je objavila treći paket mjera podrške građanima, vrijedan deset milijardi eura, za ublažavanje udara inflacije, čime je ukupna pomoć države od početka godine dostigla 45 milijardi eura.

Španija se, kao i druge evropske zemlje, bori s krizom troškova života, koja je pogoršana uticajem rata u Ukrajini na cijene energije.

“Paket uključuje jednokratni bonus od 200 eura za oko 4,2 miliona domaćinstava s godišnjim prihodom do 27 hiljada eura i produženje poreskih olakšica za račune za energiju u prvoj polovini naredne godine”, rekao je novinarima premijer Pedro Sančez, prenosi rtcg.me.

Ovaj paket pomoći dolazi nakon sličnih mjera u martu i junu, koje su uključivale direktnu pomoć, smanjenje poreza, povoljne kredite i kontrolu kirija.

Te mjere su, pored sporazuma Španije postignutog s Evropskom unijom (EU) o ograničenju cijene gasa za proizvodnju električne energije, postigle određeni uspjeh.

Španska inflacija je u novembru usporila na 6,7 odsto međugodišnje, što je najniža stopa u 27-očlanom bloku EU.

Usporavanje inflacije je podržano oštrim padom cijena struje, koje su u novembru potonule 22,4 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, cijene hrane, koje su porasle 15 odsto tokom oktobra i novembra u odnosu na godinu ranije, i dalje pritiskaju kućne budžete Španaca.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content