Španija: Novi zakon dozvoliće djevojčicama starijim od 16 godina abortus

Piše: Objavljeno: 18/05/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Shuterstock

Španska vlada je odobrila nacrt zakona kojim bi se uklonio uslov da djevojčice od 16 i 17 godina imaju saglasnost roditelja prije prekida trudnoće.

Novi zakon o seksualnom i reproduktivnom zdravlju ima za cilj reformu prethodnog zakona o abortusu koji je usvojen 2015, kada je na vlasti bila konzervativna Narodna partija.

Ukoliko zakon bude usvojen, Španija će postati prva zemlja u Evropi koja će radnicama ponuditi plaćeno menstrualno odsustvo.

Izabel Rodrigez, portparolka španske vlade rekla je da zakon predstavlja „novi korak naprijed za demokratiju“.

U Španiji je dobrovoljni pobačaj dozvoljen je do 14. sedmice trudnoće, međutim, ljekari u tradicionalno katoličkoj Španiji i dalje će moći da se upišu u registar prigovarača savjesti, prenosi gradski.me.

Irene Montero, ministarka za ravnopravnost, rekla je da vladine institucije moraju „odbaciti tabue, stigme i krivicu u vezi sa ženskim tijelima“.

Cilj Zakona o seksualnom i reproduktivnom zdravlju je i da zaposlenima omogući tri dana bolovanja za bolne periode, navodi se u nacrtu.

Taj period moći će da se produži na pet dana za posebno intenzivan bol koji onemogućava rad.

Španska vlada navodi da će državni sistem socijalnog osiguranja, a ne poslodavci, platiti ovo bolovanje.

Abortusi za šesnaestogodišnjakinje i sedamnaestogodišnjakinje i odsustvo zbog jakih menstrualnih bolova su komponente novog zakona.

Španska vlada saopštila je i da će uvesti stroža ograničenja na surogat majčinstvo, koje je već zabranjeno u zemlji.

U ta ograničenja spada i zabrana oglašavanja agencija za surogat materinstvo.

U nacrtu novog zakona navodi se da je surogat majčinstvo oblik nasilja nad ženama i na isti način kategoriše svaku vrstu prisilne trudnoće, abortusa, sterilizacije ili kontracepcije.

Jedan od ciljeva predloga novog akta je da podstakne razvoj hormonske kontracepcije za muškarce, naglašavajući da kontracepcija nije odgovornost samo žena.

Španska ljevičarska koaliciona vlada došla je na vlast prije skoro četiri godine, a poboljšanje prava žena bilo je navedeno kao jedan od glavnih ciljeva.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content