Španija će izdvojiti 12 milijardi eura da se prilagodi nedostatku vode

Piše: Objavljeno: 13/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Španija će potrošiti oko 12 milijardi eura do 2027. godine da popravi hroničnu nestašicu vode izazvanu globalnim zagrijevanjem, razvijanjem desalinizacije vode iz mora i ponovne upotrebe otpadnih voda, saopštile su tamošnje vlasti.

Ta ukupna suma, koju prvi put pominje izvršna vlast, objedinjuje novac koji je već predviđen kao dio planova izglasanih posljednjih mjeseci i koji se tiče različitih hidroloških basena u zemlji.

To takođe uključuje mjere usvojene zbog suše sa kojom se zemlja suočava već dve godine, uključujući i 1,4 milijarde eura, a to je odluka donijeta prošlog proljeća, prenosi rtcg.me.

„Klimatske vanredne situacije izazivaju sve češće i intenzivnije suše i Španija se nalazi u situaciji veće ranjivosti od drugih zemalja članica Evropske unije“, istakli su ministarstva za ekološku tranziciju i poljoprivredu u zajedničkom saopštenju.

Prema navodima vlade, ovaj novac biće namijenjen uglavnom razvoju infrastrukture za desalinizaciju i ponovno korišćenje otpadnih voda, ali i za unapređenje sistema cjevovoda kako bi se smanjili gubici.

Dio novca je namijenjen za podsticanje razvoja novih tehnologija, i vještačke inteligencije u upravljanju vodama.

Španija prolazi kroz period izuzetne suše od 2021. godine, kojoj obilne kiše koje su padale posljednjih dana nisu uspjele da poprave situaciju.

Prema vladinim podacima, 27,4 odsto španske teritorije je trenutno u stanju pripravnosti zbog nedostatka vode.

Nedostatak padavina utiče na poljoprivrednu proizvodnju, za koju se očekuje pad ove godine, navele su vlasti.

Proizvodnja žitarica stoga ne bi trebalo da pređe 11 miliona tona, u poređenju sa 18 do 24 miliona u normalnim vremenima. To će primorati Španiju da uvozi mnogo više nego inače kako bi zadovoljila svoje potrebe.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content