Španija će bankama nametnuti privremeni porez

Piše: Objavljeno: 23/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Socijalistička vlada u Španiji će bankama i energetskim kompanijama nametnuti privremeni porez kako bi građanima pomogla usljed ekonomske krize.

Inflacija u ovoj državi iznosi više od deset odsto i najviša je u posljednjih 37 godina. Cijena električne energije je najviša ikada, što je veliki udar na džepove građana. Zbog toga je vlast primorana da reaguje kako bi im finansijski olakšala, prenosi rtcg.me.

Vlast očekuje da će u naredne dvije godine privremenim oporezivanjem banaka i energetskih kompanija osigurati sedam milijardi eura.

Novac će biti iskorišten kako bi se stanovništvu od septembra do decembra omogućila besplatna putovanja vozom na kraćim i nešto dužim relacijama. Riječ je o uslugama javne željezničke kompanije.

Dvije milijarde eura biće izdvojeno za školarine, a finansijska sredstva biće potrošena i na izgradnju 12 hiljada stambenih jedinica u Madridu.

Premijer Pedro Sanchez je u obraćanju parlamentarcima saopštio je da građani žive u teškim vremenima te da plate ne rastu mnogo. Iz Vlade je saopšteno da se privremenim porezom želi ograničiti višak dobiti koji će banke ostvariti rastom kamatnih stopa.

Taj plan španske vlade je uzrokovao nagli pad vrijednosti dionica banaka te izazvao nezadovoljstvo u bankarskom sektoru.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content