Socijalno ugroženim porodicama sve teže da opreme djecu za školu

Piše: Objavljeno: 04/09/2023
featured image

 

“Kao što znate djeca unazad tri godine dobijaju besplatne udžbenike i to jeste jedna ogromna olakšica na kućni budžet porodica i mi smo se za to godinama borili. Međutim i dalje porodice izdvajaju dosta novca prilikom opremanja djece za početak nove školske godine. Nažalost, inflacija i rast cijena dovelo je do toga da se porodice nalaze u istoj situaciji kao što su bile godinama unazad ako ne i goroj”, navodi Ašanin. 

Ističe da to kaže i iskustva koje imaju kroz humanitarnu akciju “Podijelimo jer zajedno možemo više” koju već organizuju 13 godinu zaredom, u okviru koje pomažu porodicama koje su socijalno ugrožene da opreme djecu za početak nove školske godine.

“Svake godine nam se javljaju nove porodice i samo ove godine smo otvorili preko 60 novih socijalnih kartona. To nam govori koliko je siromaštvo izraženo u našoj zemlji i koliko je roditeljima teško da opreme djecu. Posebno su u izazovnoj situaciji su jednoroditeljske porodice, porodice sa više djece školskog uzrasta, i porodice gdje su oba roditelja na Zavodu za zapošljavanje, odnosno primaju materijalno obezbjeđenje i ne rade”, navodi Ašanin. 

Vjerujem, objašnjava ona, da bi se novac koji se daje za udžbenike može iskoristiti pametnije, da se udžbenici zadužuju i da djeca koriste udžbenike, tj da se smjenjuju sa generacije na generaciju.

“I mi kad smo bili mlađi smo koristili udžbenike naše braće, sestara, starijih drugara i osim te korisnosti stiče se taj lijepi utisak da učimo djecu koliko je lijepo da koristimo stvari, ali ta ideja nije zaživjela. Uputili smo apel Ministarstvu ekologije da se udžbenici barem recikliraju”, kazala je Ašanin za Portal RTCG. 

Čini mi se, dodaje ona, da je početak godine najizazovniji period.

“Teško je opremiti dijete da se ne razlikuje od ostale djece, jer zaista te razlike, iako ne bi smjelo, predstavljaju razlog za diskiminaciju”, navodi Ašanin.

Objašnjava da to što je djeci potrebno nije nikakav luksuz, već da su to najosnovnije stvari.

Početak školske godine stresan je kako za roditelje tako i za đake, a pored udžbenika, koji su za osnovce besplatni, roditelji moraju izdvojiti određenu sumu novca da djecu opreme i drugim stvarima koje su im potrebne. Tanja Ašanin, iz Udruženja roditelji za Portal RTCG ističe da je socijalno ugroženim porodicama sve teže da opreme djecu za školu te da im sve češće traže pomoć kada je u pitanju kupovina torbe, pribora, flomastera, tempera, garderobe…


Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content