SO Herceg Novi usvojila najveći budžet u posljednjih 10 godina

Piše: Objavljeno: 27/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Odbornici Skupštine opštine Herceg Novi jednoglasno su usvojili budžet Opštine Herceg Novi za 2023. godinu, kojim su utvrđena ukupno planirana primanja u visini od skoro 22 miliona (21.881.000).

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da je budžet realan i razvojni, te jedan od najvećih u posljednjih desetak godina.

Kako je saopšteno iz Opštine herceg Novi, najznačajnije učešće u ukupnim primanjima čini prihod od poreza na imovinu planiran na iznos od 8,2 miliona eura ili 37,48 odsto ukupno planiranog Budžeta, a odmah za njim su ustupljeni prihodi iz Države odnosno centralnog trezora u iznosu od 6,3 miliona eura ili 28,84 odsto ukupnog Budžeta.

Kako je saopšteno, sredstva po osnovu ustupljenih prihoda iz Budžeta države planirana su, u odnosu na ostvarenje tekuće godine i značajno su povećana u skladu sa zakonskom regulativom.

“U ukupnom iznosu ovi prihodi iznose 6,3 miliona eura i to: prihod od poreza na dohodak fizičkih lica 3,5 miliona eura i prihod od poreza na promet nepokretnosti 2,7 miliona kao i ustupljeni prihod od koncesionih naknada za korišćenja prirodnih dobara koji je ukupno planiran na 60 hiljada”, navodi se u saopštenju.

Sljedeći prihod po veličini je naknada za izgradnju gradskog građevinskog zemljišta, odnosno građevinska dozvola koja je planirana na iznos od 2,6 miliona eura što iznosi 11,88 odsto ukupno planiranih prihoda Budžeta.

“Rashodi operativnog Budžeta planirani su u iznosu od 15,9 miliona eura, pri čemu značajan dio pripada obavezama iz ranijeg perioda“, navodi se u obrazloženju Odluke o Budžetu Opštine Herceg Novi za 2023. godinu.

Kao što je istakao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, budžet je realan i razvojni, te jedan od najvećih u posljednjih desetak godina, a planiran je na nivou ostvarenog tokom 2022. godine, na osnovu Zakona o budžetu i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content