Snažan rast Nasdaq indeksa

Piše: Objavljeno: 04/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu indeksi ostvarili snažne dobitke, pri čemu je tehnološki Nasdaq dostigao najvišu vrijednost u posljednja tri mjeseca.

Takav ishod je rezultat niza dobrih vijesti iz poslovnog sektora, kao i povoljnih makroekonomskih pokazatelja, koji su ublažili zabrinutost investitora oko inflacije, rasta kamatnih stopa i prijeteće recesije.

Nasdaq indeks u srijedu je ojačao 2,59 odsto na 12.668 bodova, dok je Dow Jones porastao 1,29 odsto na 32.812 poena, a S&P 500 indeks 1,56 odsto na 4.155 bodova, prenosi seebiz.eu.

Najnoviji podaci ukazali su na rast narudžbi u američkoj industrji u julu, uz smanjivanje problema u lancima snabdijevanja i slabljenje cjenovnog pritiska.

To je ojačalo uvjerenje dijela investitora da ekonomija nije u recesiji, uprkos padu američkog brto domaćeg proizvoda (BDP) u protekla dva tromjesečja.

Najnoviji niz poslovnih objava, uključujući iz Paypala i CVS Health korporacije, takođe su doprinijeli dobrom raspoloženju investitora.

Sve to pomoglo je oporavku Wall Streeta nakon višednevnih gubitaka usljed zabrinutosti oko visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, smanjivanja ekonomske aktivnosti i geopolitičkih napetosti.

“U toku je sezona objava poslovnih rezultata za drugo tromjesečje i u većini slučajeva, od tehnološkog kompleksa do potrošačkih roba i industrije, vidimo bolje rezultate od onoga čega smo se pribojavali i to nam je za sada dovoljno”, ocijenio je direktor pri investicionom društvu Wedbush Securities, Sahak Manuelian.

Dionica Paypala poskupila je gotovo deset odsto, nakon što je kompanija podigla procjene za ovu godinu. Iz istog razloga poskupila je i dionica lanca apoteka CVS Health 6,3 odsto, a značajno su ojačale i cijene dionica Applea i Amazona, za gotovo četiri odsto, te Mete za 5,4 odsto.

I evropske berze su u srijedu ostvarile dobitke zahvaljujući dobrim vijestima iz poslovnog sektora, pri čemu je londonski Ftse indeks porastao 0,49 odsto na 7.445 boda, frankfurtski DAX 1,03 odsto, na 13.587 poena, a pariski CAC 0,97 odsto na 6.472 boda.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content