Smanjuje se nezaposlenost na Zapadnom Balkanu

Piše: Objavljeno: 16/03/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Smanjuje se nezaposlenost na Zapadnom Balkanu, ali zbog emigracije ima nestašice kvalifikovanih radnika – izjavila je danas Majlinda Bregu, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) koji je operativni organ Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

“Dobra vijest je da se nezaposlenost u regionu smanjuje. Od 2019, kada je iznosila 16,4 odsto, do 2022. (13,1 odsto) zabilježen je pad od preko 3,0 odsto. Ako nastavi ovim tempom, Zapadni Balkan može sebi priuštiti da se nada”, ocijenila je Bregu u saopštenju koje je prenio RCC.

Navela ja da se i pored toga sektori ključni za ekonomskik rast – informaciona tehnologija, građevinarstvo i proizvodnja, turizam i ugostiteljstvo, bore sa akutnim nedostatkom kvalifikovanih radnika zbog emigracije koja “isisava najkvalifikovanije i najtalentovanije radnike iz regiona, dodatno pogoršavajući nedostatak vještina i sprečavajući napredak”.

“Svjedoci smo povećanja broja radnika koje uvozimo izvan regiona. To se naročito odnosi na građevinski sektor, turizam i ugostiteljstvo, zdravstvo, tehnološki sektor i proizvodnju. Samo je u Bosni i Hercegovini, na primjer, broj radnih dozvola od 2010. do 2023. povećan sa 1.380 na 3.719”, piše u saopštenju.

Bregu je navela da je polovina žena na tržištima rada u regionu nezaposlena, da zaposlenost mladih iznosi samo 22,3 odsto, da je 18 odsto radne snage trajno nezaposleno i da je neformalni rad u nekim zemljama čak i veći od 30 odsto, prenosi rtcg.me.

“Današnje prilike podrazumijevaju prolongiran i nestabilan prelazak mladih u tržište rada, pri čemu kombinovanje rada i studiranja postaje norma. Visoke stope nezaposlenosti mladih, međutim, ukazuju na potrebu za ciljanim intervencijama”, ukazala je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je prepotučila da vlasti, poslovni subjekti i civilno društvo, prepoznajući ključnu ulogu stručnog obrazovanja i osposobljavanja, moraju sarađivati na izradi sveobuhvatnih strategija.

“Nastojanja da se obuzda emigracija radne snage moraju biti propraćena inicijativama za privlačenje radnika nazad u region. Stvaranje preduzetničkog i inovacionog ambijenta, konkurentne plate i naknade, kao i podrška stručnom usavršavanju predstavljaju važne korake za zadržavanje talentovanih ljudi na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Bregu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content