Slovenija ograničava cijenu lož ulja i ukida takse

Piše: Objavljeno: 10/09/2022
featured image

Foto: Pexels

Slovenačka Vlada donijela je uredbu prema kojoj će se od 13. septembra cijena ekstra lakog lož ulja regulisati na isti način kao i za bezolovni motorni benzin i dizel gorivo od 95 oktana. Maksimalna dopuštena marža biće ograničena na osam centi po litru.

Kako je nakon dopisne sjednice saopšteno iz Vlade, odlučili su se na reregulaciju cijena lož ulja s ciljem ublažavanja posljedica energetske krize za građane prije početka sezone grijanja. Uredba stupa na snagu u utorak, 13. septembra.

Cijena lož ulja od tada će se izračunavati na osnovu modelske cijene prema formuli koju je Vlada definisala, piše bankar.me.

Predstavnici Vlade već neko vrijeme najavljuju reregulaciju cijena tog energenta, ali odluka je stigla nešto ranije od najnovijih predviđanja premijera Roberta Goloba. Najavio je u četvrtak da će Vlada sljedeće sedmice donijeti i mjere za regulaciju marži na lož ulje, a ako bude potrebno, spremni su da u sljedećem koraku regulišu i konačne cijene.

Cijena lož ulja bila je regulisana od početka novembra prošle godine do sredine maja ove godine. Na početku regulacije kretala se oko jedan euro po litru, u međuvremenu je pala ispod jednog eura, da bi krajem regulacije počela da raste. Istovremeno je već dosegla 1,64 eura po litru, a trenutno se kod trgovaca Petrola za litar tog energenta treba izdvojiti 1,46 eura.

Vlada je na istoj sjednici donijela još jednu odluku o sniženju maloprodajnih cijena naftnih derivata. Nakon one 2. avgusta, kada je ukinula privremenu obustavu plaćanja ekološke takse za zagađenje životne sredine u junu, ponovno je uvela. Izmjenom uredbe ponovno se privremeno ukida obveza plaćanja ove takse za dizel gorivo, motorni benzin, lož ulje i prirodni gas.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content