Slika Merlin Monro prodata za 195 miliona

Piše: Objavljeno: 10/05/2022
featured image

Čuvena slika Merilin Monro autora Andija Vorhola prodata je na aukciji za 195 miliona dolara, što je čini najskupljim američkim umjetničkim djelom iz 20. vijeka.

Sliku “Shot Sage Blue Marilyn” naslikao je Vorhol 1964. godine koristeći poznatu fotografiju kao inspiraciju, a iznos od 195 miliona dolara je najveći ikad plaćen za jedno američko umjetničko djelo.

Uoči aukcije, iz aukcijske kuće Kristis je rečeno da je slika “jedna od najrijeđih i najtranscendentnijih slika koje postoje”. Aukcija je završena prodajnom cijenom od 170 miliona dolara, koja je porasla na 195 miliona uz poreze i naknade.

Prethodna rekordna cijena jednog američkog umjetničkog djela bila je 110,5 miliona dolara za sliku lobanje koju je 1982. godine napravio Vorholov prijatelj, a ponekad i konkurent, Žann-Mišel Baskvat.

Konačna cijena takođe obara prethodni rekord za umjetničko djelo iz 20. vijeća, postavljen 2015. kada je slika Pabla Pikasa iz 1955. – Les Femmes d’Alger (Verzija O) – prodata za 179,4 miliona dolara, uključujući naknade, prenosi rtcg.me.

U martu je Džordž Fraj, predsjednik odbora Fondacije Tomas i Doris Aman, rekao da slika Monro “svjedoči o njenoj nesmanjenoj vizuelnoj moći u novom milenijumu”.

“Žena Merlin je otišla. Užasne okolnosti njenog života i smrti su zaboravljene. Ostaje samo zagonetni osmijeh koji je povezuje sa još jednim misterioznim osmijehom ugledne dame, Mona Lisom”, rekao je Frei.

Bloomberg je izvjestio kako je sliku kupio američki trgovac umjetninama Leri Gagosian, koji posjeduje lanac umjetničkih galerija.

Prema Kristisu, sav prihod od prodaje ići će švajcarskoj Fondaciji Tomas and Doris Aman Cirih, koja radi na uspostavljanju zdravstvenih i obrazovnih programa za djecu širom svijeta.

Aukcija u ponedjeljak je prva u nizu velikih aukcija umjetnina koje su planirale čuvene aukcijske kuće Christie’s i Sotheby’s u naredne dvije sedmice, a koje dolaze nakon perioda pandemije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava