Skoplje i Sarajevo najbolji gradovi za digitalne nomade

Piše: Objavljeno: 17/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Skoplje je zavrijedilo titulu najboljeg evropskog grada za digitalne nomade, a slijede ga Sarajevo i Kišinjev, prema britanskom časopisu “Time Out”.

Kako je pandemija kovid-19 promijenila način na koji ljudi rade i putuju, mnogi sada rade od kuće, a neki i na daljinu, iz različitih zemalja. Ovo je postao novi način života.

Stručnjaci za putovanja iz kreditne firme Norton Finance procijenili su 184 zemlje, analizirajući faktore kao što su prosječna stanarina, režije, troškovi prevoza, hrane, teretane i interneta, zajedno s troškovima povratnih letova iz Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi rtcg.me.

“Iako će, naravno, varirati u zavisnosti od toga iz kojeg dijela svijeta putujete, ostali faktori daju prilično sveobuhvatnu analizu pristupačnosti mjesta, a na prvom mjestu je Skoplje u Sjevernoj Makedoniji”, navodi “Time Out”.

Grad je, kako se navodi, vrijedna turistička destinacija, popularna po svojim arheološkim nalazištima i uličnoj hrani. Vrijednost javnog prevoza jedan je od razloga zašto je Skoplje tako dobro ocijenjeno, budući da je mjesečna karta za javni prevoz osam puta jeftinija od ekvivalenta u Londonu.

Drugo mjesto na listi Norton Finance-a zauzelo je Sarajevo, gdje prosječna cijena zakupa jednosobnog stana u centru grada iznosi pristupačnih 275 eura mjesečno.

U međuvremenu, Kišinjev je zauzeo treće mjesto.

Sofija i Bukurešt zauzimaju četvrto i peto mjesto, a Beograd šesto. Kopenhagen i Dublin smatraju se jednima od najnepovoljnijih evropskih gradova za digitalne nomade.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content