Škole će još pričekati na nove psihologe

Piše: Objavljeno: 04/09/2023
featured image

Zbog više slučajeva vršnjačkog nasilja, Ministarstvo prosvjete najavilo je još početkom maja izmjene propisa, kako bi škole dobile pojačanje u psihološko-pedagoškim službama, ali do danas taj proces nije okončan.

Kojim školama je potreban dodatni psiholog ili pedagog, da li tog kadra uopšte ima na tržišitu rada, još je predmet proračuna prosvjetnog resora.

“U toku je utvrđena procedura davanja saglasnosti Ministarstva prosvjete na izmijenjene pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta obrazovno-vaspitnih ustanova. Pregled povećanja broja izvršilaca na radnom mjestu psihologa ćemo imati u narednom periodu”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete, na čijem je čelu Miomir Vojinović.

Školska godina počinje danas za đake u 163 osnovne i 53 srednje škole.

Istraživanje nevladine organizacije “Juventas”, pokazalo je da je u Crnoj Gori, svaki peti srednjoškolac bio žrtva vršnjačkog nasilja, a više od polovine svjedočilo je takvom ponašanju svojih vršnjaka.

Rezultati tog istraživanja još su pokazali i da se više od polovine srednjoškolaca ne osjeća sigurno u školi.

Psihologa u školama duplo manje nego pedagoga

Iz Ministarstva prosvjete u odgovorima još navode da je, prema podacima iz Informacionog sistema crnogorskog obrazovanja (MEIS), trenutno angažovano preko 200 stručnih osoba. Pedagoga je dva puta više nego psihologa.

“Prema podacima iz MEIS-a, uz napomenu da su pojedini pedagozi angažovani u okviru norme u više škola, imamo oko 150 radno angažovanih pedagoga i oko 70 psihologa”, rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Objašnjavaju da pravilnik o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovanje nalaže da ustanova koja ima više od 300 učenika, ima pravo na jednog psihologa ili pedagoga.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content