Ski-touring kamp u Plavu

Piše: Objavljeno: 03/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Plav će prvog vikenda februara ugostiti trodnevni ski-touring kamp. Kamp obuhvata raznovrsne aktivnosti poput skijanja i hodanja uzbrdo na skijama koja imaju krznima, analize snijega, pravilna upotreba lavinskih setova (transiver, lopata, sonda) radi procjene lavina, skijanje van staze.

Osim što će učesnici imati priliku kopati snijeg radi analize forme i bezbjedonosnih procjena, posebno će se fokusirati na pravilnu upotrebu lavinskih setova – transivera, sonde i lopate. Tehnika skijanja van staza i kretanje po neuređenim terenima, uz stručno vođstvo instruktora, pružiće učesnicima jedinstvenu perspektivu Bogićevice, planine koja oduševljava svojom raznovrsnošću i prirodnim bogatstvima, piše rtcg.me.

Naglašavajući ekološki pristup, ovaj kamp ne zahtijeva diranje tla, kamenja ili drveća, te se odvija bez upotrebe motornih sanki, čime se minimalizuje negativni uticaj na okolinu. Bogićevica, sa svojih sigurnih pet mjeseci snijega godišnje, pruža izuzetne uslove za turiranje, istraživanje i uživanje u zimskim radostima.

Prvi vikend februara obećava obuku u katunu Gradine sa internacionalnim instruktorima, učestvujući u šestom backcountry freeride kampu ekipe splitboarding.me, s nadom da će ovo postati tradicija na Prokletijama, kažu iz TO Plav.

Ovaj događaj predstavlja, navode, ne samo sportski, već i ekološki doprinos, pridonošenje posebnom prirodnom i turističkom zimskom potencijalu opštine Plav i Crne Gore.

Po prvi put će se raditi i obuka za izvlačenje iz pukotina kao i samo-spašavanje sa IFMGA instruktorima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content