Skeptični da li budžet može da “izdrži” ukidanje doprinosa za zdravstvenu zaštitu

Piše: Objavljeno: 08/12/2021
featured image

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je juče Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru koji je Skupštini podnijela poslanica Branka Bošnjak, a koji se tiče povećanja zarada ljekarima i univerzitetskim profesorima. Odbor se saglasio da narednog utorka od ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović zatraže da prisustvuju Odboru za budžet i ekonomiju kako bi im pojasnili kako će se odraziti ukidanje doprinosa za zdravstvenu zaštitu na budžet građana, da bi mogli da se izjasne o Prijedlogu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koje predviđa ovu novinu. Sporno im je što o toj novini nije održana javna rasprava.

Govoreći o Prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru poslanik Halil Duković (DPS) rekao je da je uvijek za povećanje zarada i profesorima i ljekarima ali da je skeptičan oko toga da li će to povećanje biti dugotrajno, piše pobjeda.me.

“Ili se ovo radi da se dobiju politički poeni. Prvi put imamo Zakon koji utiče na budžet, a da nemamo prognozu kako on fiskalno utiče na budžet. Ne želim da se zdravstvenim radnicima sad povećaju plate pa da poslije nekog vremena od toga ne bude ništa. Moramo da imamo tačnu procjenu i imamo li novca za sve to”, insistirao je Duković.

Odgovorila mu je Bošnjak, rekavši da ljekari i profesori moraju biti prepoznati u tom Zakonu te da se u Budžetu mora izdvojiti novac za povećanje zarada ovim kategorijama.

“Sredstva se moraju naći i to je jednoglasno odlučeno. Napravili smo amandmane i dat je rok da se usklade kolektivni ugovori sa Zakonom. Dogovoreno je i da ukoliko previše budemo opteretili budžet, da se ide etapno na povećanja zarada, tako da smo za svaki kompromis”, pojasnila je Bošnjak.

Predsjednik ovog Odbora Srđan Pavićević napomenuo je da je to tijelo samo zainteresovani Odbor, a da će se o svim tim pojedinostima govoriti na Odboru za budžet i ekonomiju u utorak.

Poslanik Boris Mugoša je predložio da se ovim dopunama da podrška ali da se utiče na Vladu da malo brže počne da ispunjava svoja obećanja.

Poslanik Ivan Mitrović rekao je da ne može da se izjasni oko „pustih obećanja Vlade“ prema kojoj je, kako je rekao, veliki broj poslanika iskazao nepovjerenje.

“Saglasni su bili i kada je u pitanju povećanje dječijeg dodatka, a onda ga u budžetu nema. Tako da oni jedno pričaju drugo rade. Ne zamjerite nam ali imamo rezervu prema onome što radi Vlada i parlamentarna većina u proteklih godinu dana”, istakao je on.

Lidija Kljajić smatra isto.

“Trebaju nam finansijske analize jer bez toga ne možemo glasati”, navela je ona.

Njih dvoje i Duković nijesu glasali, dok je ostalih devet poslanika podržalo izmjene ovog akta.

Još jedan važan Zakon o kome su raspravljali je prijedlog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju a poslanici su se dogovorili da u utorak nastave priču o tom dokumentu nakon što dobiju objašnjenja od ministra Spajića i ministarke Borovinić-Bojović.

Pavićević je rekao da taj akt „zadire u fundament ekonomskog bitisanja nacije“.

“Ovo je kompleksna priča, a zakon ima elemente dezintegrativnosti i toga se bojim”, naveo je on.

Mugoša je pojasnio da se ovim dokumentom povećavaju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali da naša zemlja nema sredstava i kapaciteta za to i da će nam se samo nagomilavati neizmirene obaveze.

“Koje mogu da idu i do 80 miliona eura. Ako usvojite ova rješenja iz „Evropa sad“ dešavaće se da je obezvrijeđena uloga Fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe, donose se rješenja a da se ne konsultuje Fond i da se nije napravila nijedna javna rasprava, a to tako ne ide”, kategoričan je Mugoša.

Duković ovo vidi kao avanturu koja će imati nesagledive posljedice.

“Uvodi se novi sistem finansiranja i tu treba velika finansijska stabilnost, a mi bez ikakvih analiza i stabilnih izvora finansiranja uvodimo nešto što može da dovede do kolapsa u zdravstvu”, istakao je Duković.

Pojasnio je da se Slovenija vratila starom modelu i da su čak i oni odustali od ukidanja doprinosa za zdravstvenu zaštitu.

Mugoša je tada rekao da će se na ovaj način, ukidanjem doprinosa za zdravstvo, doći do toga da se kompletno zdravstvo privatizuje ukoliko sistem ne bude zaživio.

“Cjelokupno finansiranje zdravstva bazirate na porezima, a oni zavise od dinamike privredne aktivnosti. Pitanje je što će da se desi ako ne bude novca. Sistem predviđa da sav novac nadoknađujemo kroz poreze i ljudima to zvuči super ali oni ne znaju ili zaboravljaju da te poreze upravo oni plaćaju tako da opet budu oštećeni”, zaključio je Mugoša, nakon čega je odlučeno da se o ovom pitanju raspravlja u utorak na Odboru za budžet i ekonomiju.

Podrška za prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Poslanici su juče jednoglasno prihvatili i prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Govoreći o Zakonu iz 2009. godine poslanica Tamara Vujović je rekla da on nije usaglašen sa EU direktivama, te da su poslanice iz Ženskog kluba dale sugestije i amandmane na ovaj akt.

“U Zakon treba da se definišu titulari prava, da se formuliše ko ima pravo na liječenje neplodnosti i da se poveća starosna granica sa 43 na 53 godine za žene”, navela je ona.

Draginja Vuksanović-Stanković je rekla da očekuje od Ministarstva zdravlja da prihvati sve amandmane. I poslanica Maja Vukićević navela je da očekuje isto.

Vujović je kazala i da treba razmotriti prijedlog koji se odnosi na srodničko surogat majčinstvo.

“Surogat majčinstvo se nažalost često veže sa komercijalnim surogatom, pa smo razmatrali da najbliži srdonik može da pomogne onim ženama koje su se rodile bez materice kojih nažalost ima”, pojasnila je ona.

Jednoglasno je juče bez veće rasprave prihvaćen i Predlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

Iako je bilo predviđeno, poslanici nijesu raspravljalo o predlogu zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštititi jer nijesu došli predstavnici resornog ministarstva.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content