Sjutra novi sastanak sa Turcima

Piše: Objavljeno: 10/08/2022
featured image

Foto: Pobjeda.me

Miodrag Daka Davidović juče se susreo sa radnicima željezare, nakon još jednog sastanka sa predstavnicima turske kompanije Tosjali u vezi sa kupovinom fabrike, ali su, osim izraženog razumijevanja za njihovu tešku situaciju, radnici dobili samo informaciju da se odluka i dalje prolongira.

Prema navodima Davidovića, nova runda pregovora sa predstavnicima Tosjali grupe zakazana je za sjutra popodne, a radnici su, iako su juče bili spremni na radikalizaciju protesta, odlučili da sačekaju, piše Pobjeda.me.

– Razumijem vašu tešku situaciju i agoniju koja traje predugo, ali ni nama nije mnogo lakše u pregovorima sa Turcima i državom – kazao je Davidović prilikom jučerašnje posjete željezari.

Kazao je da mu država, prije deset godina kada je željezara prodata Tosjaliju, nije dozvolila da pobijedi na tenderu, zbog obećanja ove kompanije da će zaposliti 550 ljudi, investirati 37 miliona eura i proizvoditi 400 hiljada tona. Davidović je odbacio, kako je naveo, spekulacije da od države traži beneficije za struju, dodajući da traži samo ono što je pošteno.

– Ja sam otišao u EPCG i CEDIS i pitao da li imaju dovoljno struje za željezaru. Rekli su da nemaju, pa sam im kazao da nas puste da napravimo solarne panele da preko dana imamo struju, a da za uveče obezbijedmo vjetrogeneratore i na taj način zatvorimo bilans za fabriku – kazao je Davidović radnicima.

Odgovore na te zahtjeve, kako navodi, nije dobio, a vremena za čekanje više nema.

– Tražimo samo ono što je željezarino, ono što je oteto da nam se vrati. Tosjali grupa je dala 72 sata da se čujemo i popričamo, a nadamo se da će država održati riječ, jer je ovo košta nula eura – kazao je Davidović.

Poručio je da država treba da kaže ako željezara ne treba da radi, dodajući da od toga zavisi sudbina 250 porodica. Neće, kako je naveo, da pravi sirotinju niti da radnicima daje socijalne plate.

– Gdje sam ja, tu su najviše plate – kazao je Davidović dodajući da od Tosjali grupe očekuje realnu cijenu, te da se kompromis mora naći.

Očekuje da do sjutra od države dobije tražene odgovore, navodeći da sve mora imati napismeno, jer ne želi da željezara zavisi ni od jedne vlasti.

Predstavnik radnika Ivan Vujović apelovao je na Vladu da ispuni obećanja, navodeći da će u suprotnom radikalizovati proteste, jer neće dozvoliti da se igraju sa njima.

Prema informacijama Pobjede, Davidović se juče poslijepodne u hotelu ,,Hilton“ u Podgorici sastao sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

Ova tema goruća je duže od dva mjeseca, jer 1. septembra ističe rok do kojeg Tosjali radnicima isplaćuje 90 odsto zarade. Ta je grupacija proizvodnju prekinula prije godinu i najavila prodaju željezare. Davidović je ponudio 15 miliona eura, za koliko je turska grupacija platila imovinu fabrike u stečaju. Vlada je pominjala ulazak u imovinsku strukturu od pet miliona eura, da bi kasnije saopštili da je to otvorilo pitanje da li bi takav postupak bio po mjeri Evropske komisije i u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći.

LP i DPS za spas fabrike, sumnjičavi prema Davidoviću

Malo partija bilo je voljno da komentariše situaciju sa željezarom. Andrija Popović (LP) zalaže se za trajno rješenje, jer smatra da željezara ima potencijal na svjetskom tržištu. Smatra da bi država trebalo da nađe način da subvencioniše cijenu struje željezari na određeni rok, dodajući da to, nažalost, nije urađeno sa KAP-om, zbog čega je 500 radnika ostalo bez posla.

– U posljednje dvije godine smo izgubili najznačajnije privredne subjekte KAP, Montenegro Airlines, Sveti Stefan, zbog neodgovornog ponašanja Vlade. Željezara, u okviru zakonskih rješenja, mora opstati, jer nema opravdanja za još jedan eventualni privredni krah – kazao je Popović Pobjedi.

Boris Muratović (DPS) smatra da nema smetnje da se željezari pomogne, ukoliko će to značiti nastavak proizvodnje. Za Pobjedu navodi da je ovo prvi put da Vlada, nakon gašenja više državnih preduzeća, najzad počinje da vodi računa o radnicima. Ipak, ukazuje da su svi radnici podjednako važni te da su i stotine drugih, koji su u posljednje dvije godine ostavljeni bez posla, ,,neznanjem ili malicioznošću Vlade“ zaslužili barem iskazanu volju da se neko ozbiljnije pozabavi njihovim problemima.

– Kada je riječ o partnerstvu države u visini od pet miliona eura i mijenjanja stava Vlade, da li zbog neznanja ili jednostavno manipulisanja javnošću, ne postoji bilo kakvo ograničenje od strane Evropske komisije, jer je prošlo više od deset godina od državne intervencije, tako da država može ući u partnerski odnos sa investitorom – smatra Muratović, mada podsjeća da se Davidović do sada nije baš proslavio dok je u više navrata vodio željezaru, ali naglašava da je daleko od toga da ne daje podršku.

– Cijena željeza je prošle i ove godine dostizala rekordne nivoe, pa je proizvodnja isplativa. Ne bi bilo dobro da se, u slučaju pada cijene na berzi, državi ostave dugovi za poreze, a radnici ostave na cjedilu. Zato izražavam oprez prema svemu što će se dešavati, ali bih bio nečovjek kada se ne bih radovao mogućem rješenju problema tih radnika – kazao je Muratović, koji ne smatra da se neoprezno ušlo u posao sa Tosjalijem, jer je u tom periodu sve izgledalo kako treba i niz godina sve išlo u dobrom smjeru, bez obzira, istakao je, što sada neko politički pokušava da profitira i kaže da investicija nije bila dobra.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content