Širom svijeta 15. maja se obilježava Dan porodice, pružajući priliku za unapređenje svijesti o pitanjima koja se odnose na porodice i za povećanje znanja o socijalnim, ekonomskim i demografskim procesima koji utiču na porodice, saopštila je predsjednica Banke hrane Marina Medojević.

Piše: Objavljeno: 15/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 1993. godine u rezoluciji A/RES/47/237 odlučila da se 15. maj svake godine obilježava kao Međunarodni dan porodice. Porodica je zaštićena od strane UN-a i formalno, i to putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“Baš na ovaj dan je bitno naglasiti koliko je zdrava porodica važna i koliki je njen značaj i uloga na razvoj djeteta. Jedan dio djece čiji je razvoj ugrožen porodičnim prilikama poput siromaštva, zdravstvenih problema roditelja, nasiljem u porodici, zlostavljanjem i zanemarivanjem mora biti zaštićen. Ne smijemo i dozvoliti da se ljudi lječe SMS-ovima a hrane, oblače, plaćaju stanarine uz pomoć donacija”, poručila je Medojević.

Ona je istakla važnost donošenja Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

“Kao NVO koja se bavi problemima siromaštva, punih 14 godina očekivali smo nastavak započete saradnje sa ministarkom socijalnog staranja, Naidom Nišić u cilju doprinosa novim zakonskim rješenjima. Na žalost saradnja je bez objašnjenja stopirana. Iako deklarativno podržana, kao Sekretarka za socijalno staranje od strane gradonačelnice Podgorice, Olivere Injac da socijalnu politiku glavnog grada učinim boljom i pravednijom tj. po mjeri ugroženih porodica i pojedinaca, suštinska podrška je izostala, a time i moj angažman na tom mjestu”, navela je Medojević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content