Sindikat zdrastva stupa u štrajk

Piše: Objavljeno: 12/01/2024
featured image

Samostalni sindikat zdravstva od danas zvanično stupa u štrajk. To je saopštio na današnjoj konferenciji Mihailo Babović, predsjednik  sindikata.

“Štrajk od ovog trenurka za samostalni sindikat zdravstva može da krene. Svi su spremni, samo da nas ona druga strana uvaži i ispoštuje”, kazao je on.

Babović je takođe kazao da im je najavljeno da će 16. januara imati sastanak sa ministrima finansija i zdravstva i potpredsjednikom Vlade Srđanom Pavićevićem.

“Upozoravamo direktore zdravstvenih ustanova da ne želimo da se ponovi 2012. godina, kada su se vršili pritisci”, poručio je on.

Istakao je da iza odluke SSZCG stoje predstavnici svih domova zdravlja, opštih bolnica, KCCG i Montefarma.

„To su predstavnici oko 80 odsto zdravstva. Želimo da budemo socijalni partneri, a ne socijalni patuljci“, naglasio je Babović.

Dodao je da će dati prednost pregovorima sa predstavnicima Vlade 16. januara.

“Donešena je odluka da se ide u štrajk, ako se ne postigne dogovor s Vladom 16. januara”, pojasnio je generalni sekretar Zarubica.

Ipak, kako dodaje, ne vjeruju da će doći do dogovora.

Babović je podsjetio da traže povećanje zarada od 17 odsto.

“Prije svega za medicinske sestre i zapošljene u zdravstvu koji ne nose bijele mantile”, kazao je Babović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica poručio je da ne probaju snagu sindikata i zaposlenih u zdravstvu. Istakao je i da njihove kolege iz Samostalnog sindikata zdravstva imaju punu podršku Saveza sindikata CG.

Doktor Babović je naveo da zahtjevaju usklađivanje Granskog sa Opštim kolektivnim ugovorom.

Jedna grupacija ljudi našla se u sendviču i puno je nelogičnosti“, kazao je Babović.

Babović je, podsjetimo, i ranije najavljivao da će sindikat odlučivati o organizovanju štrajka u zdravstvenim ustanovama, nakon ignorisanja njihovih zahtjeva za povećanje zarada.

Babović je tada isticao da bi štrajk bio organizovan u svim bolnicama i domovima zdravlja, čije su sindikalne organizacije članice SSZ, u skladu sa propisanim minimumom procesa rada.

“Mi u stvari ne tražimo povećanje plata, već da se anulira inflatorni udar koji smo pretrpjeli u posljednje dvije godine. Na sjednici Glavnog odbora u petak, odlučivaćemo o daljim aktivnostima”, poručio je Babović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content