Sindikat uprave i pravosuđa: Vlada da do petka potpiše izmjene GKU, u suprotnom protest 1. februara

Piše: Objavljeno: 13/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Skupština Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici konstatovala da Vlada do petka, 19. februara, mora da potpiše izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora o uvećanju zarada od minimum 10 odsto, a ukoliko se to ne desi donijeta je jednoglasna odluka o zakazivanju protesta ispred zgrade Vlade 1. februara u 11 sati.

Takođe juče su svi članovi Skupštine Sindikata uprave i pravosuđa otišli do Vlade i tražili hitan sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem, ali im je odgovoreno da predsjednik Vlade u tom momentu nije bio u zgradi, piše Pobjeda.

– Kako smo Vas zajedno sa ministrom finansija Novicom Vukovićem zvanično obavjestili i inicirali izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora dopisima pod brojem 408-418 od 06. 11. 2023.godine i 408-456 od 13. 12. 2023. godine, formalno pravno smo ispunili uslove i obaveze koje su se odnosile na Sindikat uprave i pravosuđa, a takođe su se stekli i uslovi u smislu makroekonomskih parametara i limita potrošnje, na osnovu zvaničnih podataka Monstata o stopi rasta BDP i rastu inflacije. Vlada, odnosno ministar finansija je bio u obavezi da zakaže razgovore, odnosno da se usaglasi Sporazum koji je obavezujući dio Granskog kolektivnog ugovora. Od Vas nijesmo dobili nikakav odgovor, a jedino što se dogodilo je održani sastanak sa resornim ministrom Vukovićem koji nam nije dao nikakav odgovor na obavezujuće izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora u dijelu uvećanja koeficijenata za minimum 10 odsto, osim da nema sredstava za isto – navedeno je u dopisu koji je Sindikat uputio Spajiću.

Poručili su Spajiću da, ukoliko ne ispoštuje “nanovo pruženu ruku saradnje i korektnih partnerskih odnosa”, da će1. februara organizovati protest nezadovoljnih članova Sindikata uprave i pravsouđa i njihovih porodica ispred zgrade Vlade.

Na sjednici Skupštine se takođe raspravljalo i o drugim veoma važnim aspektima koje u negativnom smislu utiču na članove Sindikata i njihove porodice, a to je, kako su reklu, zdravstveni sistem odnosno veoma loša zdravstvena politika.

– Uvećanje zarada u skladu sa programom Evropa sad 1 je i prije njegove primjene doživio fijasko, jer je čitavo uvećanje pojela galopirajuća inflacija. Pored inflatornog uticaja, na pomenuto uvećanje je krucijalan uticaj u smislu njegovog obesmišljavanja imalo i ima veoma loša usluga zdravstvenog sistema Crne Gore, gdje se do nadležnog doktora bukvalno može doći kada je već kasno, odnosno dovedeni smo do toga da plaćamo sve usluge ljekara iz privatnih praksi. Takođe svaki lijek moramo sami da obezbjedimo iz osiromašenih radničkih džepova – naglašeno je u dopisu.

Traže od Vlade Crne Gore da pod hitno sprovede reformu zdravstvenog sistema, ne u smjeru ukidanja Fonda zdravsta i suptilnog uvođenja u plaćanje svake zdravstvene usluge, već obezbjeđivanja besplatnog i adekvatnog liječenja.

– U nadi da će te najhitnije zakazati pravovremeni termin potpisivanja izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora u smjeru uvećanja koeficijenata, te na taj način ispoštovati propisano, odnosno Sindikat i naše članove, očekujemo brzi i pozitivan odgovor. Ovim putem tražimo da sve prisutne članove Skupštine Sindikata uprave i pravosuđa odmah primite na razgovor, odnosno da sada dođete kod nas ispred zgrade i otvoreno kako dolikuje prvom čovjeku Vlade Crne Gore argumetovano razgovarate sa nama – poručeno je u dopisu Spajiću.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content