Sindikat prosvjete: Iduće sedmice očekujemo odgovor o povećanju plata

Piše: Objavljeno: 05/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da iduće sedmice prosvjetni radnici očekuju konačni odgovor ministarstava prosvjete i finansija o traženom povećanju plata od 45 odsto. Oni zahtijevaju da povećanje bude od 1. januara naredne godine. Ukoliko ponuda bude ispod minimuma, iskorstiće druge modele sindikalnog djelovanja.

Još traju pregovori Ministarstvom prosvjete u vezi sa platama koje traže prosvjetari.

“Dok traju pregovori situacija nije završena. Tek onog trena kad dobijemo, a još nismo dobili konačnu ponudu, očekujemo je iduće sedmice. Tada očekujemo sastanak sa ministrima finansija i prosvjete, da nam kažu šta može i kako može”, kazao je Božović.

Kada dobiju ponudu, Sindikat će se izjasniti na Izvršnom i Glavnom odboru.

“Ako procijenimo da je to ispod minimuma i dostojanstva prosvjetnog radnika, mi ćemo se obratiti javnosti i predložiti druge modele sindikalnog djelovanja. Ako bude ponuda prihvatljiva, Glavni odbor će se izjasniti”, istakao je on.

Istakao je da u zahtjevu za povećanje plata stoji da 45 odsto veće plate počnu od prvog januara.

Komentarišući izgradnju škole “Vladimir Nazor” u Podgorici, Božović je kazao da je Ministarstvo omanulo jer je ta škola, kako kaže, srušena prošle godine.

“Tamo i dalje stoji ledina. Neće početi da se gradi do januara sljedeće godine. Neko mora da odgovara za to, prethodno ili sadašnje Ministarstvo”, istakao je Božović.

Povod Božovićevog gostovanja je Svjetski dan nastavnika koji se danas obilježava širom planete, u spomen na isti datum 1966. godine, kada su UNESKO i Međunarodna organizacija rada potpisali Preporuku o statusu nastavnika, sa ciljem da se istakne uloga nastavnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju nastavnika u društvu.

UNESKO sa ovogodišnjom temom “Tranformacija obrazovanja počinje sa nastavnicima” ima za cilj da pozove vlade država da investiraju u nastavnike, da ih uključe, da im vjeruju i poštuju ih.

“U Crnoj Gori, politička elita, nosioci vlasti, kao da ne znaju šta će sa prosvjetnim radnicima. Kao da bi najbolje bilo i da ne postojimo kao profesija. Oslobodila se naša vlast mnogih problema, otarasila se radničke klase – “željezaraca”, “kapovaca”, “dakićevaca”… Ostali su još ovi “prosvjetari”. Mnogo ih je, mnogo i koštaju. Stalno nešto pitaju, zovu, traže! Hoće pristojne zarade, sredstva za rad, sugurno i zdravo radno okruženje! Hoće da budu i PARTNERI, da predlažu, budu konsultovani”, navodi se u saopštenju Sindikata prosvjete. .

Umjesto čestitke, oni su pozvali prosvjetne radnike Crne Gore, da budu jedinstveniji i jači neko ikada.

“U procesu smo usaglašavanja Granskog kolektivnog ugovora. Poslali smo naš zahtjev. Očekujemo sastanak, ponudu. Od vas tražimo da imamo snažan, zajednički odgovor. Ili odgovor zahvalnosti, zbog prepoznavanja važnosti onoga za šta se zalažemo i čemu smo posvetili svoje živote, ili snažnu poruku nemirenja sa ignorisanjem suštinskih potreba našeg društva. Ako budemo svi zajedno, zavisiće od nas”, zaključili su iz Sindikata.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content