Sindikat prosvjete Crne Gore će tražiti povećanje zarada i za asistente u nastavi

Piše: Objavljeno: 14/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Sindikat prosvjete Crne Gore traži i da se asistentima u nastavi poveća plata za 45 odsto, rekao je Pobjedi predsjednik Sindikata mr Radomir Božović.

Oni su dostavili Ministarstvu prosvjete predloženi nacrt Granskog kolektivnog ugovora, kojim je predviđeno da se nastavnicima poveća plata za 45 odsto. Očekuju da imaju sastanak do kraja sedmice. Prosvjetna zajednica Crne Gore zatražila je da se nastavnicima poveća 50 odsto. Nedavno su rekli da će, takođe, proslijediti taj zahtjev resornom Ministarstvu.

Plate u skladu sa školskom spremom

Božović kaže da imaju u planu da se bave statusom asistenata. Razmotriće da li treba da se plaćaju prema školskoj spremi koju imaju, iako je uslov da se taj posao obavlja sa srednjom školom. Većina asistenata, kako je ranije saopštavano, imaju završen fakultet.

Božović kaže i da insistiraju da se ugovori sa zaposlenima na određeno, koji ne mijenjaju nikoga, potpisuju zaključno sa 31.avgustom, a ne do juna ili jula, jer oni onda ne dobijaju plate.

Asistentima je nedavno kroz zakon poboljšan status i omogućeno im je da dobiju ugovor za stalno, što ranije nije bio slučaj, već im je ljeti prekidan radni odnos, pa su se ponovo zapošljavali po raspisanim konkursima.

Iz Udruženja asistenata kazali su Pobjedi da ako im se ne povećaju plate, zahtjevaće da se to učini drugim putem. Kažu da bi tražili povećanje zarada na osnovu složenosti i specifičnosti posla koji obavljaju i jedinstvenim radnim vremenom u oblasti obrazovanja koje je 40h nedeljno.

– Ne tražimo norme koje ima nastavni kadar ali skraćeno radno vrijeme kao što imaju svi zaposleni koji rade sa djecom sa smetnjama u razvoju ćemo svakako zahtijevati, kao i povećanje zarada koje su trenutno na jako malom nivou iznad minimalne zarade. I ako se asistenti smatraju tehničkom podrškom, osam sati dnevno provode u radu, jedan na jedan sa djecom, što je postalo neizdrživo i ostavlja ogromne posledice na psihičko i mentalno zdravlje. Zbog čega osobe koje rade ovaj posao sve češće traže pomoć psihologa ili psihijatara – rekli su oni.

Sporne licence se dobiju za 11 dana

Trudiće se, kako dodaju, da asistenti dobiju mogućnost adekvatnog školovanja i da smanje hiper produkciju licenci.

– Koje se dobijaju preko auto škole gdje edukacije traju samo 11 dana i plaćaju se 250 eura. Broj polaznika nije ograničen i dobijamo ljude koji će bez dana staža ili volontiranja potpuno nespremno ući u učionice i suočiti se sa ogromnim izazovima i odgovornošću koje sa sobom nosi ovaj poziv. Problema je jako puno, a rešenja još ni na vidiku – poručili su oni.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content