Sindikat prosvjete CG: U ponedjeljak opet za istim stolom

Piše: Objavljeno: 27/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Sindikat prosvjete Crne Gore sa predstavnicima izvršne vlasti nastavlja da pregovara u ponedjeljak o zahtjevu da se ispoštuje Granski kolektivni ugovor i da im se od ove godine uvećaju zarade za deset odsto.

Ukoliko se ne dogovore do kraja januara, kako su najavili, organizovaće štrajk sredinom februara. U planu je da nastavnici ne izvode časove, ali će morati da dolaze na posao i budu u školama četiri sata.

Prema njihovoj odluci, vrtići će u suštini morati da rade zbog specifičnog posla tamošnjeg kadra. Kako nam je rečeno iz Sindikata, te vaspitne ustanove će štrajkovati na način što će da rade od sedam do tri, a ne od šest do 17 sati, piše Pobjeda.me.

Radiće i đački i učenički domovi i resursni centri. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su sapštili da vjeruju da će doći do adekvatnog rješenja. Odluka o štrajku je donešena zato što sindikalci smatraju da se krši Granski kolektivni ugovor kojim je predviđeno da od janura primaju veću platu za deset odsto.

Ranije je iz Vlade saopštavano da prosvjetarima ne mogu da se uvećaju zarade zato što to nije predviđeno smjernicama Ministarstva finansija, na što je iz radničke organizacije odgovoreno da su to priče za malu djecu. Negodovali su što budžetom nije propisano da im se povećaju plate, ističući da je od njih uzet novac i dat za uvećanje minimalnih penzija. Govorili su i da su još mnogi drugi limiti za budžetske jedinice probijeni, da za mnoge državne organe ima novca, te da ga samo nema za prosvjetne radnike.

Sindikat prosvjete je prekjuče pozvao sve zaposlene u prosvjeti na štrajk.

Objašnjava da su odlučili da realizuju štrajk na način što su napravili kompilaciju bosanskog i hrvatskog modela u uređivanju minimuma procesa rada. Sindikat i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija mjesecima se konfrontiraju kako treba zaposleni da rade u slučaju da pokrenu štrajk u obrazovnim ustanovama. Ministarstvo se poziva na akt o minimumu procesa rada i saopštava da u tom slučaju mora da se izvodi nastava, odnosno da časovi treba da traju 45 minuta.

Sindikat, s druge strane, kaže da država devet godina, na njihovo insistiranje, izbjegava da donese novi akt o minimumu procesa rada, što joj je bila obaveza da učini u roku od 90 dana poslije donošenja Zakona o štrajku. Božović kaže da se Ministarstvo poziva na uredbu iz 2006. koja je ,,antiustavna i nedemokratska“. Ponovio je da neće raditi 45 minuta.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content