Sindikat podržava skraćenje radnog vremena

Piše: Objavljeno: 09/05/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Činjenica da je u jednom broju zemalja prisutan trend smanjenja radnog vremena ne znači da je to dobra opcija za svaku zemlju, jer učinci mjera zavise od specifičnosti svake ekonomije, ali i od kulturno-istorijskih, demografskih karakteristika, psihografskih, geografskih i mnogih drugih karakteristika, upozoravaju iz CUP-a.

Pokret ,,Evropa sad“ (PES) najavio je skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati sedmično, odnosno na sedam sati dnevno.

Iz te političke partije nijesu odgovorili na pitanje Pobjede da li su uradili analizu – studiju koja pokazuje da je to rješenje u ovom trenutku realno i održivo za Crnu Goru. U Crnogorskom udruženju poslodavaca (CUP) traže opsežnu analizu i upozoravaju da se tuđa iskustva ne mogu uvijek primijeniti; iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) podržavaju ideju, a iz Ministarstva rada i socijalnog staranja smatraju da je sve dobro oko čega se dogovore socijalni partneri

USSCG
-Ta inicijativa korespondira sa našom rezolucijom i nastojanjima i snažno ćemo je podržati i kod nove vlade insistirati na implementaciji. Imajući u vidu da se poslodavci suočavaju sa nedostatkom, a država i društvo sa egzodusom radne snage u zemljama EU, cijenimo da će i poslodavci i Vlada shvatiti da je krajnje vrijeme da stvaramo uslove za dostojanstven rad, koji će dovesti do veće produktivnosti i stvaranja nove vrijednosti – kazali su iz Unije slobodnih sindikata Pobjedi i podsjetili da su na prošlogodišnjem kongresu usvojili Rezoluciju o dostojanstvenim uslovima rada, kojom su, između ostalog, obavezali rukovodstvo USSCG da u ovom mandatu izdejstvuju radnu sedmicu od 36 časova, pa su radnoj grupi za izradu izmjena Zakona o radu uputili zahtjev za izmjenu člana 61, kojim bi se radno vrijeme sa 40 svelo na 36 časova sedmično.

Poseban pritisak vršićemo na radnu grupu u nastavku rada na izmjenama Zakona o radu – rekli su iz USSCG i naglasili da ankete obavljene u državama koje su skratile sedmičnu satnicu na 36 sati, ili manje, pokazuju da učinak zasposlenih nije pao, naprotiv.To je posljedica one čuvene mantre poslodavaca da je ,,samo zadovoljan radnik dobar radnik“, koja se ostvaruje kada se zaposlenom omogući ravnoteža između privatnog i profesionalnog života. To su odavno shvatili poslodavci u razvijenim evropskim državama, a krajnje je vrijeme da to shvate i naši, jer nam prijeti egzodus domaće radne snage – istakli su iz USSCG.

Naglasili su da, prema zadnjim podacima Eurostata, u Crnoj Gori radna sedmica prosječno traje 42,8 časova i najduža je u odnosu na sve druge države Evrope, izazimajući Tursku ,,sa kojom dijelimo to neslavno prvo mjesto“. U članicama EU radna sedmica prosječno traje 35,5 časova i kreće se od 31,1 čas (Holandija) do 39,7 časova (Grčka i Rumunija). U Danskoj traje 33,6, Njemačkoj 34,4, Austriji 33,7 časova …

Treba imati u vidu da ovaj fond časova obuhvata i prekovremeni rad. Realno je da Crna Gora, koja tvrdi da je lider u procesu evropskih integracija, počne da hvata korak sa državama EU – poručuju iz USSCG.

CUP
Iz CUP-a navode da je ovaj prijedlog ozbiljna strateška odluka sa dugoročnim posljedicama na ukupni društveno-ekonomski razvoj. ž

Imajući to u vidu, najmanje što bi trebalo očekivati je da se takva ideja svestrano analizira i da se na osnovu tih saznanja donose odluke – kazali su iz CUP-a i dodali da činjenica da je u jednom broju zemalja prisutan trend smanjenja radnog vremena ne znači da je to dobra opcija za svaku zemlju.Ono što je dobro za jednu ekonomiju, može biti loše za drugu, jer učinci mjera zavise od specifičnosti svake ekonomije, kulturno-istorijskih uslova, demografskih karakteristika, psihografskih, geografskih i mnogih drugih. To znači da jedna takva odluka mora biti višeslojno razmatrana, a prosto preslikavanje tuđe prakse na domaće uslove može biti pogubno – upozorili su iz CUP-a i naglasili da, ako se već razmišlja o tome, moraju biti uključeni svi zainteresovani subjekti stručne i laičke javnosti, a donositi odluku ad hoc. Insistiraju na skeniranju stanja u privredi, te setu istraživanja i analiza koje bi ,,bile polazna osnova za stručnu raspravu, a ne osnov za donošenje konačne odluke“, jer skraćenje radnog vremena nije samo ekonomska odluka, nego ima mnogo aspekata i mogućih posljedica.

Resorno ministarstvo
Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja navode da su, u skladu sa propisima EU i Međunardne organizacije rada, obavezni da predlože izmjene Zakona o radu.

Radna grupa, koju čine predstavnici ovog ministarstva, relevatnih resora i socijalnih partnera (reprezentativne sindikalne organizacije i udruženje poslodavaca) radi na izmjenama zakona, a rok je treći kvartal 2024. Ukazujemo da potreban konstruktivan socijalni dijalog sve tri strane koji će rezultirati konsenzusom – naveli su iz Ministarstva i naglasili da je cilj svih članova radne grupe zaštita prava i zaposlenih i poslodavaca, ,,što će doprinijeti stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i u konačnici zajedničkog cilja, a to je zadovoljan zaposleni i zadovoljan poslodavac“. Istakli su da će predložene izmjene zakona biti date na javnu raspravu.

Iz PES-a su ranije kazali da podaci govore da zaposleni u Crnoj Gori imaju jednu od najdužih radnih sedmica u Evropi.

Kod nas se radi 42 sata sedmično, a u EU, kad se isključi kategorija preduzetnika, 35,6 sati – rekli su iz ,,Evrope sad“ i pozvali se na ,,brojne studije, istraživanja i probne primjene modela u praksi“, koji ,,pokazuju uspostavljanje balansa poslovnog i privatnog života, koji se pozitivno odražava na zdravlje zaposlenih, smanjuje troškove javnog zdravlja, povećava produktivnost, efikasnost i profit“.

Poručili su da će, odmah po formiranju nove vlade, tu reformu predložiti Socijalnom savjetu.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content