Simbol protiv nasilja nad ženama završio u smeću

Piše: Objavljeno: 23/01/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Više od dvije decenije izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević štiti prava žena koje su žrtve nasilja i kaže da Crnu Goru ne zanimaju ta pitanja, jer su one i dalje na marginama. Za takvu situaciju krivi muškarce koji su na pozicijama moći i odlučivanja.

Raičević se pridružila akciji regionalnih aktivistkinja i članica NVO, iz preko 40 organizacija – iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koje su pozvale institucije da od ove godine budu odgovorne u sprečavanju i suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama i da zaštite preživjele. Zatražile su da adekvatno kažnjavaju počinioce, jer – svaki minut je važan. Poručile su i da žene ne vjeruju institucijama, piše gradski.me.

Ubijene dvije žene u Crnoj Gori

Predočile su podatak da su prošle godine u Crnoj Gori ubijene dvije žene, u Bosni i Hercegovini devet, a u Srbiji 20.

U okviru zajedniče akcije u tri države, tačnije, u pet gradova postavile su pješčani sat kojim su opomenule nadležne da su odgovorni za živote žena koje im se obraćaju.

Onaj koji je postavljen ispred tužilaštva u Podgorici, sudeći prema riječima Raičević, nije dobro prošao. Trebalo je na tom mjestu da stoji 24 sata, ali su ga, kaže ona, nakon nekoliko sati zatekle u – smeću.

“Kada smo ga postavile ispred tužilaštva, tu su nas dočekali stražar i dva-tri policajca. Poslije dva sata, kada smo otišle, pretpostavljam da je neko pozvao komunalnu i pješčani sat je završio na smetlištu. Sada bih plakala zbog toga”, priča Raičević.

Ovo je, dodaje ona, pokazatelj da institucijama nije stalo do ove priče.

“I dalje se prebijaju, ubijaju žene. I dalje imate ljekare koji neće da pregledaju, da prijave, policijaci kažu: ,,Opet si došla. Što dolaziš, smiri se malo, vidi malo tvoje ponašanje“. Ako je djevojka došla da prijavi seksualno nasilje, pitjua je da li je bila takva sinoć, da mu nije neki znak dala”, navodi Raičević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content