Šerbedžija otvorio Zimski salon knjige “Booka 2023”, Injac: “Booka” mapira Podgoricu na kulturnoj mapi regiona i Evrope

Piše: Objavljeno: 18/12/2023
featured image

Povodom otvaranja 15. Regionalnog festivala knjiga i pisaca, Booka 2023. juče je u Podgorici priređen kvalitetan umjetnički program čija glavna zvijezda je bio svestrani umjetnik Rade Šerbedžija. U novootvorenoj knjižari “Kosmos“ koja se nalazi na novoj lokaciji u Master kvartu, poznati umjetnik je festival otvorio stihovima Tina Ujevića, a u razgovoru “Umjetnik o umjetnosti” pridružio se i  političar i nekadašnji jugoslovenski diplomata Miodrag Lekić.

Govoreći o umjetnosti, i prisjećajući se nekadašnje Jugoslavije, Šerbedžija je kazao da za njega i dalje ne postoje granice među nekadašnjim državama. Dodao je da sebe ne posmatra kao pjesnika.

“Knjižara i knjiga su poput hrama, u ovim vremenima kad ni crkva ne pomaže. Želio sam pisati pjesme i baviti se književnošću, ali nikada nisam sanjao o tome da postanem pjesnik. Umjetnost najprije doživljavaš kao konzument, umjetnost se voli, ali, ja volim i život, i njime se i bavim”, kazao je on.

Kako je naglasio, vrijeme provodi najčešće se unucima i porodicom, i za njega su takve stvari zapravo umjetnost.

“Ja jesam blizu umjetnosti, ali, u literaturi sam izletnik. U ovom trenutku bih pohvalio ljude ispred knjižare Kosmos, i sve one koji organizuju ovaj festival. To su sjajni mladi ljudi koji se bave jednim od najvažnijih poslova, a to je izdavalaštvo, objavljivanje knjiga. Oni su svjesni svog zadatka i toga da je knjiga izuzetno važna u kulturi jednoga naroda. Za njih su izuzetno važni njihova pismenost, njihovi pisci i pjesnici koji objavljuju na svom jeziku, jezik koji se bogati time i narod koji sazrijeva,” kazao je Šerbedžija.

Nakon svečanog otvaranja u knjižari Kosmos u Master kvartu će se od 17. do 30. decembar održavati bogat program 15. Regionalnog festivala knjiga i pisaca, a važno je napomenuti da će u trajanju festivala mušterije očekivati popust od 20 do 50 odsto na knjige iz ove knjižare. 

Vrijednost ovakve promocije čitanja i književnosti, kako kroz otvaranje novih knjižara tako i sam festival dodatno je istakao profesor Miodrag Lekić.

“Ja sam uvjeren da otvaranje knjižare nije moglo biti upriličeno na jedan ljepši i romantičniji način. Ovakvi kulturni događaji su ono što nam pomaže na našim putevima. Neće biti politička fraza ako pomenem taj famozni “evropski put”, ali otvaranje knjižara je upravo nešto što liči na duh Evrope,” kazao je Lekić. 

Nakon otvaranja knjižare i razgovora  “Umjetnika o umjetnosti”, otvaranje novog izdanja festivala kulminiralo je pravim boemskim koncertom koji su priredili Šerbedžija, njegov bend Zapadni Kolodvor i specijalna gošća, crnogorska umjetnica, Dušanka Belada.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content