Semafor sa tri boje slavi 100 godina postojanja

Piše: Objavljeno: 24/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija,Pixabay

Bez semafora na raskrsnicama nastao bi kolaps u saobraćaju. Savremeni semafor u tri boje je svakodnevni pomoćnik vozačima, a ove godine slavi 100. rođendan. Prvi put se pojavio u Americi i izmislio ga je novinar i prodavac proizvoda za kosu.

Koliko smo navikli na ove tri prepoznatljive boje? Crvena, žuta i zelena. I danas postoji bezbroj vozača koji ne mogu pravilno i bezbjedno da prođu raskrsnicu bez ova tri svjetla.

Savremeni semafor sa tri boje svakodnevni je pomoćnik svim vozačima, a postoji toliko dugo da je čak i iznenađujuće što ovog mjeseca slavi 100. rođendan, prenosi rtcg.me. Američki zavod za patente je 20. novembra 1923. dodijelio zaštitni znak 46-godišnjem “inovatoru amateru” Geretu Morganu za inovativni semafor u tri boje.

Crveni – Stop i Zeleni signal – Free/Go, su izmišljeni prije toga, ali je Garet Morgan dodao srednju “žutu” boju, kao simbol za Oprez.

Međutim, semafor kakav danas poznajemo nastavio je da se usavršava decenijama nakon toga, ali je Morgan postavio temelje za njega. Garet Morgan je zapravo dodao žuto svjetlo kako bi poboljšao bezbjednost raskrsnica u američkim gradovima i pomogao vozačima da se pripreme za nadolazeće crveno svjetlo.

Morgan po zanimanju nije bio inovator, već je živio kao novinar i prodavac proizvoda za kosu u Ohaju. Na kraju je prodao svoja prava na revolucionarni izum kompaniji General Electric za 40.000 dolara.

Istorijski gledano, prvi semafor na svijetu pojavio se na suprotnom kraju Atlantskog okeana – postavljen je u Londonu 1868. godine, prenosi Klix.ba.

U pitanju je bila obična gasna lampa na ručni pogon, koja je, štaviše, eksplodirala i povrijedila operatera oko mjesec dana nakon što je puštena u rad. Počeci moderne tehnologije nikada nisu laki.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content