Šebkova: Crna Gora posvećena jačanju zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine

Piše: Objavljeno: 16/10/2023
featured image

Foto: Mediabiro

U toku je nacionalna radionica na temu ,,Globalni razvoj, pregled i ažuriranje nacionalnih planova implementacije (NIP) u skladu sa Stokholmskom konvencijom (SC) o postojećim organskim zagađivačima (POPs)” koju organizuje Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ispred resornog ministarstva kao organizatora ovog značajnog skupa, prisutnima se obratio generalni direktor Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, mr Kemal Grbović, te istakao veliki značaj izrade nacionalnih planova za implementaciju Stokholmske konvencije. 

“Cilj izrade nacionalnih planova za implementaciju Stokholmske konvencije je da se pomogne zemlji u ispunjavanju obaveza koje proističu iz Konvencije, da se poveća svijest o postojećim organskim zagađivačima (POPs) i mjerama za njihovu kontrolu, da se predstave mjere koje su preduzete u tom cilju i da se uspostave strategije i akcioni planovi za dalje korake u vezi dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci. Znanje i svijest o ovim supstancama u našoj zemlji potrebno je dodatno unaprijediti, potrebne su akcije koje podrazumijevaju informisanost i edukaciju najšire javnosti o POPs supstancama kako bi se adekvatno zaštitilo zdravlje ljudi, ali i životna sredina,” ispričao je Grbović.

Podsjetio je da je Crna Gora ratifikovala Stokholmsku konvenciju 2010. godine, a u novembru 2013. godine usvojila je Nacionalni plan za implementaciju (NIP) Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama, a glavni fokus je na POPs-ovim kao stabilnim jedinjenjima koja se zadržavaju u životnoj sredini, bio-akumuliraju i imaju negativan uticaj na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Grbović je istakao važnost ažuriranja nacionalnog plana za implementaciju, naročito poslije uključivanja novih POPs-ova na listu konvencije. Lista hemikalija je ponovo proširena, te stoga Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma učestvuje u projektu ,,Globalni razvoj, pregled i ažuriranje nacionalnih planova implementacije (NIP) u skladu sa Stokholmskom konvencijom (SC) o postojećim organskim zagađivačima (POPs)” koji finansira GEFF, a izvršna agencija je Regionalni centar Stokholmske konvencije, RECETOX centar, univerziteta Masarik u Brnu.

“Stokholmska konvencija je globalni sporazum koji zaista zabranjuje korištenje, proizvodnju i ispuštanje određenih hemijskih supstanci koje su veoma štetne za ljudsko zdravlje. Ovaj sastanak pokazuje da je Crna Gora zemlja koja je posvećena jačanju zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine. Pozitivno je što takođe rade na ažuriranju liste štetnih hemikalija, zato što je konvencija počela sa 12 hemikalija, a danas sun a spisku 34 štetne hemikalije. One se moraju uključiti u novu legislative, da se donese novo znanje, te da se javnost informiše o rizicima i prijetnjama koje one mogu predstavljati za ljudsko zdravlje i okoliš,” kazala je predstavnica RECETOX-a, Katerina Šebkova.

Resorno ministarstvo je u ovakvo važnoj misiji prepoznalo tehnička i stručna znanja koja ima Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) Crne Gore, te imajući u vidu da je upravo taj centar radio ažuriranje prethodna dva nacionalana plana implementacije Stokholmske konvencije, CETI je određen je kao nacionalna institucija koja će u saradnji sa RECETOX realizovati treće ažuriranje NIP-a.

“Želim da izrazim zadovoljstvo što je CETI prepoznat kao institucija koja će koordinirati aktivnosti ažuriranja Nacionalnog plana implementacije Stokholmske konvencije o značaju pravilnog postupanja sa organskim zagađujućim materijama, takozvanim POPs-ovima i mjerama koje je potrebno preduzimati u cilju zaštite zdravlja ljudi i životne sredine. Zahvaljujem se resornom ministarstvu i RECETOX-u što su nam ponovo ukazali povjerenje za realizaciju ovako odgovornog zadatka,” kazao je izvršni direktor CETI, Vidoje Petričić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content