Šćuric nakon Abazovićevih sedam aerodroma: Suluda ideja i glupost

Piše: Objavljeno: 20/10/2023
featured image

Vazduhoplovni stručnjak i analitičar iz Hrvatske Alen Šćuric u razgovoru za CdM je plan koji je juče iznio odlazeći premijer Dritan Abazović o izgradnji sedam aerodroma u Crnoj Gori nazvao suludim i glupošću.

Bilo koji drugi aerodrom sem Podgorice i Tivta je čista glupost”, upozorava Šćuric.

Objašnjava j zašto je ideja iznijeta u Nacrtu Prostornog plana suluda.

“Izgradnja aerodroma košta od 100 miliona pa naviše. To su ogromni troškovi. I to je 100 miliona minimum. Onda ćete dva miliona dati za sve one troškove koje nosi aerodrom. A sa druge strane, za aerodrome u Podgorici i Tivtu vam treba treba 150 miliona, a njih želite dati u koncesiju jer nemate te pare. Zaista nevjerovatna priča je ideja o sedam novih aerodroma, pa sve da je riječ o malim sportskim ili ovim standardnim”, jasan je stručnjak za vazduhoplovstvo.

Pojašnjava da samo ova dva aerodroma postojeća u Crnoj Gori mogu biti komercijalno isplativa.

“Bilo koji drugi aerodrom u Crnoj Gori je totalni promašaj, da ne kažem kretenluk. Pričati o aerodromu u Nikšiću, a zaista nema smisla. Isto važi i za Berane. Za koga bi se gradio taj aerodrom. Ko će letjeti na ili sa aerodroma Berane, i to još u planinama, izvan svih tokova putnika, usred ničega. Vjerujte mi, ovo je sve bajka za mali djecu”, kaže sagovornik CdM-a.

Postavlja se pitanje, kaže, za koga bi se gradio aerodrom u Ulcinju. Pa to zaista nema nikavog smisla ni logike.

“Kome padaju takvi kretenluci na pamet. Takvu katastrofalnu odluku je imala Srbija sa aerodromom Morava koji ima 500 putnika, a milionske troškove. Ako to kani raditi Crna Gora, onda je neko lud”, ističe Šćuric.

Sagovornik CdM-a je pojasnio da bi, da je bilo pameti, Crna Gora mogla da napravi jedan aerodrom malo udaljeniji od Podgorice a bliže malo obali, što bi bilo strateški pametno.

On je napomenuo da su sadašnja dva aerodroma komercijalno isplativa. Trenutno Tivat nije, ali i to će se prije ili kasnije ispraviti.

Šćuric je podsjetio da priča o novim aerodromima nije prikladna jer imamo aerodrom u Podgorici koji prokišnjava, i Tivat takođe…

“Podgorica vapi za novim terminalom. Imate 150 miliona koje morate uložiti da bi ovi aerodromi bilii na nuli”, zaključio je on u izjavi za CdM.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)