Šćepanović: Najzagađeniji vazduh u Pljevljima, Bijelom Polju i Podgorici

Piše: Objavljeno: 08/02/2024
featured image

Foto: Wikipedia

Kvalitet vazduha na jugu zemlje je zadovoljavajući, dok se u centralnoj i sjevernoj regiji treba poboljšati, naročito u zimskim mjesecima kada je sezona grijanja u toku, kazala je samostalna savjetnica za kvalitet vazduha i koordinatorka sektora za monitoring, analizu i istraživanje u Agenciji za zaštitu životne sredine Lidija Šćepanović.

Gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV, Šćepanović je navela da automatske stacionarne stanice za mjerenje kvaliteta vazduha postoje u Pljevljima (2), Bijelom Polju (1), Podgorici (3), Nikšiću, Baru (1) i Kotoru (1).

Svi gradovi su opterećeni koncentracijama zagađujućih materija u zimskim mjesecima, a prednjače Pljevlja, Podgorica i Bijelo Polje, navela je Šćepanović.

Šćepanović ističe da je zakonom definisano da tokom godine može biti najviše 35 dana sa uvećanim brojem PM čestica.

“Prema brojkama iz 2022. godine u Pljevljima smo imali 124 dana prekoračenja, u Bijelom Polju 81 dan. U Podgorici, gdje se kvalitet vazduha mjeri na dvije lokacije, 50 i 60 dana”, kazala je Šćepanović

Kada je riječ o Glavnom gradu mjerenja se vrše u automatskim stacionarnim stanicama u Bloku 5 i na Zabjelu, a podaci pokazuju da na zagađenost najviše utiče saobraćaj.

“U Pljevljima je dominantan uticaj industrijskih postrojenja, to je kotlina, tako da na kvalitet vazduha utiče i slabo strujanje vjetra i manji broj padavina”, kazala je Šćepanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content