Šćekić: Nakon rebalansa budžeta biće novca za zdravstvo

Piše: Objavljeno: 19/07/2022
featured image

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je da za zdravstveni sistem uvijek mora biti novca.

“Zdravstveni sistem je na prvom mjestu i vjerujem da će Ministarstvo finansija prvo sredstva obezbijediti za zdravstveni sistem, pa za sve ostale”, kazao je Ščekić, gostujući u Dnevniku TVCG.

Kada je riječ o dugu Fonda zdravstva, koji iznosi oko 50 miliona eura, ministar je kazao da plan za rjašavanje tog problema postoji nekoliko godina, ali da se ne sprovodi, piše rtcg.me.

“Ministarstvo finansija i Vlada moraju da izdvoje sredstva za finansiranje zdravstvenog sistema, to je jedan od glavnih razloga zbog čega se u prethodnom periodu nagomilao dug. Dug je izazvao niz problema koji se svakodnevo javljaju. Ministarstvo finansija je, za razliku od prethodnog koje je ugrozilo funkcionisanje zdravstvenog sistema, potpuno raspoloženo da obezbijedi sredstva za kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema i kroz rebalans budžeta će biti toga”, naveo je Šćekić.

Podsjetio je da će više od pet miliona eura sa računa Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti biti usmjereni na zdravstvene ustanove širom države.

“Krenuli smo u jednu ozbiljnu reformu i ova sredstva će nam značajno pomoći da uradimo ono što se priča deceniju i više – da se naprave dva regionalna centra na sjeveru i jugu”, kazao je Šćekić.

Bez restriktivnih kovid mjera

Na pitanje o epidemiološkoj situaciji u vezi sa koronavirusom, ministar zdravlja je istakao da u ovom momentu nemamo razloga za preveliku brigu.

“Mislim da neće biti potrebe da se uvode restriktivne mjere. Moramo naći balans između zdravlja građana i svakodnevnog života, potreba provrede i turističke sezone”, kazao je Šćekić.

Naveo je da prate situaciju u regionu, kao i mjere koje donose države kojima je turizam u fokusu.

“Prije neki dan smo imali sastanak direktora svih opštih bolnica na kojem smo konstatovali da smo potpuno spremni da odgovore situaciji”, rekao je Šćekić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content