Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog korišćenja Tvitera

Piše: Objavljeno: 17/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Guliver image

Saudijka Salma al Šehab, koja je bila na doktorskim studijama na Univerzitetu u Lidsu i vratila se kući u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Tviteru i pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Trideset četvorogodišnja Salma al Šehab, majka dvoje male djece, prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog „zločina“ korišćenja internet stranice za „izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne sigurnosti“, prenosi rtcg.me.

Međutim, žalbeni sud je izrekao novu kaznu od 34 godine zatvora, nakon što je tužilac zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Nove optužbe uključuju navode da je Šehab pomagala onima koji žele da izazovu javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbjednost, prateći njihove naloge na Tviteru i retvitovanjem njihovih tvitova.

Vjeruje se da će Salma al Šehab imati mogućnost da uputi novu žalbu.

Ona se ne smatra izuzetno poznatom aktivistkinjom, ni u Saudijskoj Arabiji ni u Velikoj Britaniji.

Ona je sebe na Instagramu – gdje je imala 159 pratilaca – opisala kao stomatološkog higijeničara, medicinskog pedagoga, doktoranta na Univerzitetu Lids i predavača na Univerzitetu princeze Nura bint Abdulrahman, i kao suprugu i majku svojih sinova, Noa i Adama.

Na Tviteru ima 2.597 pratilaca. Među tvitovima o epidemiji kovid 19 i slikama svoje male djece, Šehab je ponekad retvitovala tvitove saudijskih disidenata koji žive u egzilu, koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u kraljevstvu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content