Sastanak s ambasadorom Njemačke: Stabilnost i uređenost privlače investicije

Piše: Objavljeno: 06/12/2022
featured image

Foto: PKCG

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić i potpredsjednik Pavle D. Radovanović razgovarali su s ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom o mogućnostima jačanja ekonomskih odnosa dvije države.

Riječ je o prvoj posjeti ambasadora Feltena Privrednoj komori, koji je tek nekoliko mjeseci na dužnosti, pa je to bila prilika da se upozna s organizacijom i značajnim aktivnostima krovne poslovne asocijacije na unapređenju poslovnog ambijenta, promociji i internacionalizaciji crnogorskog biznisa, ulogom u razvoju sistema obrazovanja i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

– Komora je pravi partner za unapređenje saradnje sa inostranim ekonomijama i kompanijama – istakla je predsjednica Drakić.

Ona je ukazala na veoma dobru saradnju Komore s njemačkim partnerima na realizaciji važnih projekata u prethodnom periodu – DIHK-om, GIZ-om, KfW bankom i drugima.

– Zahvalni smo na podršci Njemačke razvoju crnogorske ekonomije – kazala je ona.

Predstavljajući prioritetne sektore razvoja crnogorske privrede, Drakić je istakla namjeru da se više investicija privuče u proizvodne djelatnosti – industriju, poljoprivredu, energetiku, kao i u IT sektor.

Potpredsjednik Radovanović je kazao da Komora u radu koristi najbolje prakse kolega iz Njemačke i Austrije, posebno ističući njenu ulogu u promociji investicija. Najavio je za početak naredne godine sastanak u Privrednoj komori s predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništva gdje će biti predstavljeni investicioni potencijali i stanje crnogorske ekonomije.

– Ambasada podstiče saradnju kompanija. Želimo da s vama iznađemo najbolji način za njihovo povezivanje, bilo kroz organizaciju konferencija ili poslovnih foruma, kako bi se postigli konkretni rezultati susreta privrednika naše dvije države  – rekao je ambasador Felten.

Prema njegovim riječima, postoji značajno interesovanje njemačkih investitora za ulaganje u Crnu Goru, naročito u obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom, a ono na čemu oni insistiraju je politička stabilnost i uređena prostorno-planska dokumentacija.

– Zainteresovani smo za napredak u usvajanju Zakona o upravljanju otpadom i njemački GIZ može pružiti značajnu podršku u njegovoj primjeni – kazao je on.

Ambasador ističe da u Njemačkoj postoji dosta privatnih kompanija koje se bave upravljanjem otpada pa ga je interesovalo postoji li kod nas perspektiva za takve investicije u ovu oblast.

Tokom sastanka bilo je riječi i o dolasku Lidla u našu zemlju. Ambasador je istakao veliku ulogu koju ima ovaj njemački lanac trgovina za promociju proizvoda zemlje u kojoj posluje i izvan njenih granica, kroz plasman preko međunarodne mreže svojih prodavnica.

U radu sastanka učestvovala je i Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content