Saradnja sa Italijom i Albanijom: Crna Gora radi na razvoju mreže hidrodroma

Piše: Objavljeno: 02/08/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Da Crna Gora ima veliki potencijal, da u saradnji sa Italijom i Albanijom, bude ključni partner u razvoju jedinstvene mreže održivih hidrodroma i na taj način iskoristi bogate vodene resurse, zaključeno je na sastanku između ,,MontAdrie”, Ministarstva turizma i italijanske delegacije.

Na događaju održanom u hotelu ,,Cue”, a kojem su prisustvovali predsjednik organizacionog odbora ,,MontAdrie” Dragiša Raičević, direktor manifestacije ,,MontAdria” Siniša Bubanja, kao i predsjednik italijanske pomorske avijacije dr Oracio Frigino i direktor Marine del Gargano Andrea Zullo, govorilo se o prekograničnom projektu ,,Swan” koji objedinjava Jonsku i Jadransku regiju.

Nakon prve faze, koja je obuhvatila izgradnju deset vodenih aerodroma i terminala, predsjednik organizacionog odbora ,,MontAdrie” Dragiša Raičević, prisutne je upoznao sa drugom fazom značajne saradnje.

,,Naši partneri iz susjedne države Italije, iz regije Pulja, žele da prošire mrežu hidrodroma na Crnu Goru i Albaniju, i na taj način se nadovežu na prethodni projekat iz 2014. godine, gdje su Agencija za civilno vazduhoplovstvo i Uprava za pomorsku sigurnost u saradnji sa lukama iz Bara i Kotora, postavili temelje projekta koji će se odvijati u budućnosti,” objasnio je Raičević.

Direktor manifestacije ,,MontAdria” Siniša Bubanja iskazao je zahvalnost što kao organizatori prve međunarodone hidroavio regate, imaju priliku da ugoste partnere iz Italije i na taj način bolje upoznaju njihove planove.

,,Mi smo tu da ih pratimo, da pokušamo da realizujemo zajedno sa njim ideje, damo doprinos Crnoj Gori u promociji turizma i sportsko-turističke svrhe. Želimo da obnovimo naše male aerodrome u Ulcinju i Beranama, kao i hidrodrome. Obavili smo razgovore sa predstavnicima relevantnih državnih organa, naišli smo na razumijevanje i na nama je da nastavimo rad sa našim prijateljima,” izjavio je Bubanja.

Osim povezivanja Marine del Gargano i Tivta, glavni nosilac investicionog programa i jedan od najvećih promotera hidroavijacije dr Oracio Frigino, osvrnuo se i na sastanak sa Ministrom za saobraćaj i razvoj ekonomije, sa kojim su dogovorili osnove za početak saradnje, apostrofirajući stvari koje se tiču lokacije, logistike, papirologije, te zakonskih osnova u cilju harmonizacije legistlative i razvoja turizma izmeđuu Crne Gore i Italije.

,,Narednih dana, imaćemo sastanak u Galipoliju gdje će se predstaviti projekat devet hidrobaza, trajnih hidropovršina laganih struktura koje će služiti kao polazne tačke hidroaviona u turističkim lukama. Krajem septembra 2022. godine, u okviru projekta Interreg koji je finansirala Evropska zajednica, tih devet hidrobaza će početi sa radom i povezati prostor Italije i Grčke. Tim projektom vrijednim 3 miliona eura će biti povezane sljedeće regije: Pulja sa tri hidrobaze Galipoli-Nardo-Taranto sa italijanske strane, dok će sa grčke biti obuhvaćeno ostrvo Krf – kao lider projekta sa četiri manja ostrva: Erikuza, Matraki, Otoni i Paksos. Taj projekat je planiran u periodu od 2014-2020, a sada pričamo o novom Interreg projektu koji je finansirala Evropske zajednica, čije planiranje i realizacija su vezani za period od 2021-2027, a koji će povezati Italiju, Crnu Goru i Albaniju,” kazao je Frigino.

Naglasio je da je jedan od ključnih ciljeva da se u narednom periodu uspostavi maršrutu za jedriličarsku regatu na koju bi pozvali iskusne skipere, koji učestvuju na najvažnijim svjetskim regatama, zajedno sa vodećim italijanskim i crnogorskim brodovima. Na taj način, sa svim iskusnim ljudima iz ovog posla, maksimalno bi proširili pomorske vještine.

Generalni direktor Marine del Gargano Andrea Zullo, predstavio je jednu od vodećih italijanskih luka.

,,Radi se o velikoj luci koja je osnovana 2014. godine. Može da primi oko 700 plovila. Mogu je preciznije nazvati kao ,,Eko luka” zato što vodi računa o zaštiti životne sredine i posjedujemo jedinstveni sistem, koji malo koja luka ima, a koji služi za recirkulaciju vode koji omogućava da u luci bude čista sva vodena površina. Luka posjeduje i punjače za električne čamce. Nalazi se na veoma povoljnoj poziciji, na najljepšem dijelu zapadne obale Jadranskog mora. Mada mogu reći da Crna Gora ima prelijepu obalu i nismo ljubomorni na njena prirodna bogastva, već smatram da bi u saradnji sa drugim lukama mogli da imamo mnogo bolje rezultate,” izjavio je Zullo.

Zaključio je da je naša zemlja idealan partner u pomorskom razvoju, upravo zato što njegujemo slične kulturološke ideale.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content