Samo za tri firme 93,5 miliona, težak monopol na štetu potrošača

Piše: Objavljeno: 21/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Samo tri firme zaključile su lani sa državnim „Montefarmom“ ugovore vrijedne 93,5 miliona eura za nabavku lijekova i povezanih medicinskih potrepština, od čega dvije firme istog vlasnika iz grupe „Glosarij“ imaju čak 75,7 miliona eura zaključenih ugovora, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Kako kažu, javne evidencije pokazuju da je ukupna vrijednost svih zaključenih ugovora za ove vrste javnih nabavki preko 108 miliona eura, pa to znači da prve tri firme pokrivaju više od 86 odsto tržišta, dok samo dvije firme grupe „Glosarij“ pokrivaju oko 70 odsto tržišta, piše rtcg.me.

“Građani Crne Gore godinama plaćaju najskuplje lijekove u regionu, a ovi podaci su jasan pokazatelj nastavka teškog monopola na tržištu lijekova, kojeg je svojevremeno ustanovila vlada Demokratske partije socijalista, a nijedna vlada nakon nje nije ni „prstom mrdnula“ da izmijeni štetne zakonske odredbe u cilju razbijanja monopola i zaštite građana kao potrošača”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, firma „Glosarij“, iza koje zvanično stoji Branislav Martinović, dobila je lani od Javne ustanove državne apoteke „Montefarm“ poslova od preko 65,3 miliona eura, a on je vlasnik i firme „Glosarij CD“, koja je dobila poslove od preko 10,3 miliona eura.

“Firma „Farmegra“ iza koje, po zvaničnim evidencijama, stoji beogradska firma „Evropa Lek Pharma“, dobila je preko 17,7 miliona poslova, pa to čini preko 16 odsto tržišta. Firma „Medica“, iza koje u ovom trenutku stoje Veselin Vujović i Budimir Stanišić, koji je nekadašnji direktor upravo „Montefarma“, imaju zaključenih ugovora sa državnom javnom ustanovom za apoteke u vrijednosti od preko pet miliona eura. Firma „Urion“ dobila je poslove vrijedne od preko 2,2 miliona, „Farmont“ više od 1,7 miliona, „Medical Solutions“ preko 1,6 miliona, a „Farmalab“ više od 1,3 miliona. Još 11 firmi dobilo je poslove ispod miliona, a ukupna vrijednost zaključenih poslova sa njima je oko 2,5 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Informacije su, kako pojašnjavaju  zasnovane na javnim evidencijama, a Akcija za socijalnu pravdu ih uzima kao pouzdane jedino ukoliko su kao takve prikazane u tim evidencijama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)