Samelova koliba-Autentično seosko iskustvo na Prokletijama

Piše: Objavljeno: 03/07/2024
featured image

Samelova koliba se nalazi na oko 15km od Plava, u Nacionalnom parku Prokletije. Nalazi se na 1750 m.n.v. i udaljeno je svega sat vremena hoda od Hridskog jezera.Porodicu Redžematović čine tri generacije.  Zimi žive u Plavu, dok ljeti sa stokom izdižu u Bajrovića katun koji se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji na putu prema Hridskom jezeru. Goste ce po dolasku srdačno dočekati Ramo i Ermina sa svoje troje djece – Alen, Alma i Samel. Ova porodica će Vam pružiti nezaboravan boravak u Samelovoj kolibi.Vrijedna domaćica Ermina Redžematović goste dočekuje autentičnim jelima koje brani od zaborava a i kojima turistima koji posjete ovaj kraj prikazuje bogastvo plavskog područja.

Kakva je trenutna posjećenost vašeg gazdinstva?Koliko ste zadovoljni početkom sezone?

Trenutna posjećenost našeg seoskog domaćinstva je veoma zadovoljavajuća. Uočavamo stalni priliv posjetilaca, kako domaćih, tako i inostranih gostiju. Tokom proteklih mjeseci, broj posjetilaca je porastao značajno u odnosu na isti period prošle godine. Nedostatak snijega i blaga zima doveli su do ranog početka sezone što je pozitivno uticalo na naše poslovanje. Posebno nam je drago što vidimo sve veći broj porodica i grupa prijatelja koji dolaze da uživaju u autentičnom ambijentu i aktivnostima koje nudimo.

Ko su vaši gosti?

Naše domaćinstvo u srcu Prokletija privlači raznovrsne goste. Prije svega, tu su ljubitelji prirode i planinari koji dolaze da istraže prelijepe pejzaže i netaknutu prirodu. 

Najveci broj njih  planinari stazu Peaks of the Balkans. Takođe, često imamo posjetioce iz urbanih sredina koji žele da se opuste i pobjegnu od gradske gužve. Pored toga, sve je veći broj stranih turista, posebno iz Evrope, koji dolaze da iskuse autentičnu kulturu i običaje našeg kraja.

Bez obzira na to odakle dolaze, svi naši gosti cijene mir, prirodnu ljepotu i autentičnost koju naše domaćinstvo pruža.

Šta oni najviše vole da rade kod vas?

Naši gosti najviše uživaju u aktivnostima koje im pružaju autentično seosko iskustvo. Među omiljenim aktivnostima su muženje krava, što im omogućava da se upoznaju sa tradicionalnim načinom dobijanja mlijeka kao i pripremu sira i varenike, gde gosti mogu da nauče stare recepte i tehnike izrade ovih domaćih proizvoda.

Osim toga, posjetioci uživaju u obavljanju seoskih poslova kao što su branje plodova, rad u bašti i hranjenje životinja što im omogućava da se osjećaju povezano sa prirodom i lokalnom tradicijom. Za one koji traže opuštanje, šetnje po prelijepim prokletijskim stazama, piknici u prirodi i uživanje u svježem planinskom vazduhu su neizostavni dio boravka u našem domaćinstvu.

Šta im pored prelijepe prirode Prokletija, nudi vaše domaćinstvo?

Pored prelijepe prirode Prokletija, naše domaćinstvo nudi bogat i autentičan seoski doživljaj koji uključuje razne aktivnosti i sadržaje. Gosti mogu da uživaju u tradicionalnom smještaju koji je uređen u autentičnom stilu, pružajući im udobnost i komfor.

Takođe nudimo raznovrsne kulinarske doživljaje. Naša domaća kuhinja koristi svježe i lokalne namjernice, a gosti imaju priliku da uživaju u specijalitetima ovog kraja, poput kukuruznog kačamaka, domaćih sireva, pite i pečenja. Učestvovanje u pripremi ovih jela dodatno obogaćuje njihov boravak.

Za one koji žele da istraže prirodu,  nudimo vođene ture i planinarenje po stazama Prokletija u saradnji sa nasim partnerima.

Sve ove aktivnosti i sadržaji su pažljivo osmišljeni kako bi gosti imali nezaboravno iskustvo koje kombinuje ljepotu prirode, kulture i udobnost tradicionalnog života.”

Koliko su gosti oduševljeni lokalnom hranom koju im pripremate?

Gosti su izuzetno oduševljeni lokalnom hranom koju pripremamo u našem domaćinstvu. Autentični kačamak, koji je posebno popularan, često dobija pohvale za svoj jedinstven ukus i način pripreme. Imali smo čak i posjete raznih televizija iz inostranstva, gdje su dolazili da snimaju tehnike pravljenja kačamaka, što govori o njegovom kvalitetu i autentičnosti.

Naši domaći specijaliteti, pripremljeni od svježih i lokalnih namjernica, pružaju gostima priliku da iskuse pravi ukus Prokletija. Domaći sirevi, varenika, pite i pečenja su među najomiljenijim jelima, a često čujemo komentare da su ovo neki od najboljih obroka koje su probali.

Gosti cijene ne samo kvalitet hrane, već i cijelokupno iskustvo pripreme i konzumiranja jela u tradicionalnom ambijentu. Za mnoge, učenje starih recepata i tehnika pripreme hrane predstavlja nezaboravan dio njihovog boravka kod nas.

Koliko je isplativo baviti se ruralnim turizmom u vašem kraju?

Bavljenje ruralnim turizmom u našem kraju donosi mnoge koristi, kako za lokalnu zajednicu, tako i za nas kao domaćine. Ruralni turizam omogućava očuvanje i promociju naše kulture, tradicije i prirodnih resursa. Takođe doprinosi razvoju lokalne ekonomije, pružajući nove mogućnosti zapošljavanja i podršku lokalnim proizvođačima.

Naš region, sa svojom prelijepom prirodom i autentičnim načinom života, ima veliki potencijal za privlačenje posjetilaca iz zemlje i inostranstva. Interesovanje za ovakva iskustva raste, što pokazuje da postoji trajna potražnja za autentičnim, kulturno i prirodno bogatim destinacijama.

Zadovoljstvo gostiju i pozitivne povratne informacije nam pokazuju da je naš trud vrijedan i da doprinosimo razvoju turizma u našem kraju na održiv način.

Koji su vaši planovi za ovu godinu?

Ove godine smo se posvetili nekoliko ključnih projekata sa ciljem očuvanja prirode i unapređenja ekoloških praksi u našem domacinstvu.

Prije svega, planiramo da implementiramo ekološki održive prakse u svim aspektima našeg poslovanja. To uključuje postavljanje solarnih panela za proizvodnju obnovljive energije,  i korišćenje ekološki prihvatljivih materijala u izgradnji i obnovi objekata.

Naš cilj je da postanemo primjer održivog turizma, koji ne samo da pruža nezaboravno iskustvo posjetiocima, već i aktivno doprinosi očuvanju prirodne i kulturne baštine našeg kraja. Vjerujemo da kombinacija ekološki odgovornih praksi i autentičnog seoskog iskustva može doprinijeti dugoročnoj održivosti i prosperitetu naše zajednice.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)