Sajt Skupštine prilagođen slabovidim i slijepim osobama

Piše: Objavljeno: 21/04/2023
featured image

Foto: skupstina.me

Skupština Crne Gore pokrenula je servis Pristupačnost, kojim je parlamentarni sajt prilagođen slabovidim i slijepim osobama. Aktiviranje ovog servisa omogućiće slabovidim i slijepim osobama da koriste alate za manipulaciju tekstovima.

“Tako na jednostavniji i lakši način pretražuju informacije dostupne u okviru skupštinske internet prezentacije”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da se pristupom skupštinskom sajtu, putem telefona ili računara, i klikom na ikonu „pristupačnost“ koja se nalazi u uglu ekrana, pokreće se meni koji nudi čitač ekrana.

“Kao i mogućnost za povećanje veličine teksta, razmaka između slova i proreda, kako bi se poboljšala čitljivost i ispunili zahtjevi za stilizovanje teksta, navedeni u Smjernicama za pristup veb sadržaju”, kaže se u saopštenju.

Navode da se meniju može pristupiti i tasterskom prečicom CTRL+U.

“Pokretanjem ovog servisa, a polazeći od premise da svaka osoba ima pravo da živi dostojanstveno, jednako, udobno i nezavisno, nastojalo se da se osobama sa potpunim i djelimičnim oštećenjem vida informacije učine pristupačnijim”, kazali su iz Skupštine.

Prema njihovim riječima, Skupština u kontinuitetu preduzima mjere koje doprinose inkluzivnom društvu.

Iz parlamenta su podsjetili da su ranije obezbijeđena mjesta u Plenarnoj sali prilagođena osobama sa invaliditetom, da je u upotrebi vertikalno-podizna platformom kojom je osobama sa invaliditetom omogućeno kretanje kroz zgradu, kao i pristup Plenarnoj sali.

“Novina je i da će Skupština, uz podršku Saveza slijepih Crne Gore, u najskorije vrijeme dobiti i taktilne informacione table sa Brajevim pismom, koje će pomoći slijepim i slabovidim osobama da se samostalno kreću i orjentišu u zgradi parlamenta”, navodi se u saopštenju.

Iz Skupštine su poručili da će nastaviti da razvijaju strategije kojima će parlamentarni život činiti pristupačnijim, pružajući mogućnost osobama sa invaliditetom da prate i aktivno učestvuju u unapređenju javnih politika i procesu EU integracija, dajući time svoj doprinos procesima pristupačnosti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)