SAD: U julu otvoreno 528.000 novih radnih mjesta

Piše: Objavljeno: 07/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Zapošljavanje u Sjedinjenim Država je u julu daleko nadmašilo očekivanja, uprkos mnogim znacima da ekonomski oporavak gubi snagu.

Broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u julu za 528.000 osoba na mjesečnom nivou, što je više nego duplo iznad prognoze kompanije Dow Jones, koja je predviđala 258 hiljada novih radnih mjesta, piše investitor.me.

Stopa nezaposlenosti je skliznula na 3,5 odsto, vrativši se na pretpandemijski nivo, koji se podudara sa istorijskim minimumom iz 1969. godine, mada je stopa nezaposelnosti crnačke populacije porasla za 0,2 procentna poena na 6,0 odsto.

Takođe se ubrzao tempo povećanja plata, pri čemu su prosječne zarade po satu porasle za 0,5 odsto na mjesečnom nivou i za 5,2 procenta u odnosu na isti mjesec 2021.

Ovi podaci ilustruju nastavak snažne potražnje za radnom snagom u SAD, što ublažava strah od recesije, ali i od nemilosrdne inflatorne pritiske.

Dok je, s jedne strane visok rast zapošljavanja i plata dobrodošla vijest za predjsednika Džoa Bajdena, to će s druge strane vjerovatno učvrstiti riješenost Federalnih rezervi da ostanu na putu oštrog podizanja kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content