SAD šalju izaslanice za prava žena u Avganistanu

Piše: Objavljeno: 30/12/2021
featured image

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je imenovanje dvije žene koje će biti zadužene da predvode napore Sjedinjenih Američkih Država u borbi za prava avganistanskih žena, djevojaka i djevojčica. Blinken je imenovao Rinu Amiri i Stefani Foster za specijalne izaslanice za prava žena u Avganistanu, saopštio je 29. decembra Stejt department.

Žene u Avganistanu protestovale su ponovo 28. decembra jer su talibani uveli, kako se navodi, diskriminatorne mjere, uključujući nove restrikcije putovanja za žene, prenosi rtcg.me.

Talibani su navodno koristili nasilje kako bi rastjerali proteste žena u Kabulu 28. decembra. Protesti 28. decembra desili su se usred rastućeg nezadovoljstva u zemlji ali i internacionalno, jer su talibani uveli mjere kojima se ograničavaju prava žena.

Zvaničnici su 26. decembra saopštili da žene koje hoće da putuju na duže distance moraju da budu u pratnji muškarca iz bliže porodice.

U preporuci koju je dijelilo talibansko ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, svi vozači takođe treba da se suzdrže od puštanja muzike u kolima i da ne prihvataju ženske saputnice koje ne nose hidžab.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content