SAD doniraju 2.7 miliona dolara Crnoj Gori

Piše: Objavljeno: 19/11/2021
featured image

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je juče 2.7 miliona dolara kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na Kovid- 19 u Crnoj Gori, koji će implementirati Ministarstvo zdravlja zajedno sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori. Tim povodom u Podgorici je formiran Nadzorni odbor čiji je zadatak davanje strateških usmjerenja i praćenje statusa implementacije projekta. 

“U ime svih građana Crne Gore zahvaljujem ambasadi SAD u Podgorici na kontinuiranoj i izdašnoj prijateljskoj, profesionalnoj i ljudskoj podršci u svim oblastima, a posebno u zdravstvenoj sferi. Osjetljivi trenuci poput aktuelnog na globalnom nivou iziskuju globalna savezništva, a pomoć Vašingtona našoj zemlji kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na kOVID – 19 u Crnoj Gori, je kruna naše dosadašnje saradnje”, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da će Projekat biti realizovan shodno najvišim profesionalnim standardima.

“Zahvaljujući ovoj izuzetno značajnoj donaciji, Crna Gora će, kroz kontinuiranu kampanju na kojoj će počivati projekat, nastojati da dodatno osvijetli značaj i pospiješi proces imunizacije protiv koronavirusa koja je okosnica borbe protiv ove pošasti. Crna Gora je do danas obezbijedila preko milion i dvije stotine hiljada doza vakcina, a prvu dozu dobilo je blizu 60 odsto punoljetnih građana. U isto vrijeme, unaprijedićemo već ojačane kiseoničke kapacitete naših bolnica, ali i obezbijediti ozbiljan tempo testiranja, odnosno dalji nadzor epidemije za šta smo ranije dobili pohvale predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom njene posjete Institutu za javno zdravlje”, objasnila je ministarka zdravlja. 

Jačanje prevencije i unapređenje stope vakcinacije

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke istakla je da SAD predvode globalnu borbu protiv Kovid 19 s kojom ne može da se uporedi nijedna dosadašnja globalna kriza ni po kompleksnosti ni po obimu.

“Preklapaju se zdravstvena, humanitarna i finansijska kriza”, napomenula je ona. 

“Da bi se bavili ovim izazovima bez presedana, američki Kongres je opredijelio sredstva za borbu protiv COVID-19, kroz američki plan za oporavak 2021. Ponosna sam što su SAD kroz svoju Agenciju za međunarodni razvoj obezbijedile 2,7 miliona dolara kao urgentnu pomoć za borbu protiv COVID-19 Crnoj Gori”, objasnila je ona.

Ambasadorka kaže da će ova donacija pomoći Crnoj Gori da ojača lokalne kapacitete odgovora na COVID kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i socio-ekonomski efekti krize. 

“Većina ovog projekta je usmjerena na dijagnostiku i terapiju. Poboljšaćemo kiseoničke kapacitete koji se koriste za tretman COVID pacijenata. Zadovoljna sam što ćemo pomoći Ministarstvu zdravlja da ojača prevenciju i unaprijedi stopu vakcinacije, posebno u ruralnim predjelima u Crnoj Gori”, navela je ambasadorka.

SZO: Do juna 2022. imunizovati 70 odsto stanovništva globalno 

Šefica kancelarije SZO, Mina Brajović pozdravila je napore Ministarstva zdravlja u sprovođenju imunizacije.

“Podsjećam da je preporuka SZO da do kraja godine bude vakcinisano 40 odsto svjetske populacije, kako bi se zaključno sa junom 2022. godine dostigao nivo kolektivne zaštite od 70 odsto na globalnom nivou. Vjerujemo da će se kroz realizaciju projektnih aktivnosti obezbijediti povećanje obuhvata, prije svega, u prioritetnim populacionim grupama kako bismo smanjili pritisak na zdravstveni sistem i omogućili nesmetano realizovanje esencijalnih servisa, ali i obezbijedili da vakcina dođe i do najudaljenijih domaćinstava i svakog pojedinca”, navela je Brajović.

Ona je skrenula pažnju i na to da ne smijemo zaboraviti da je, u aktutnoj fazi pandemije, neophodno instistirati na testiranju.

“Jedino ukoliko znamo gdje je virus možemo prekinuti lanac transmisije”, istakla je Brajović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content