Sačekaće još koji dan, pa krenuti u naknadnu kontrolu

Piše: Objavljeno: 14/01/2023
featured image

Foto: rtcg.me.

Elektroprivreda nije dostavila tekst ugovora o kupovini imovine željezare Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) prije nego je potpisan, iako je na to obavezivao Zakon o kontroli državne pomoći.

– EPCG je bila obavezna da dostavi AZK na mišljenje sve neophodne informacije kako bi kolege iz sektora za prethodnu kontrolu mogle utvrditi da li se radi o državnoj pomoći ili ne, i ako se radi da li je takva pomoć usklađena sa zakonom. Agencija se obratila dopisom EPCG po ovom pitanju i zatražila sve neophodne informacije – kazao je Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović dodajući da još nijesu zvanično dobili dokumentaciju kako bi mogli dati mišljenje.

To što je EPCG, kao državna firma, potpisala ugovor vrijedan 20 miliona eura prije nego je od AZK dobila mišljenje, ne može uticati na validnost ugovora, objašnjava Damjanović.

– Međutim, ukoliko se u postupku naknadne kontrole utvrdi da je ugovor neusklađen sa odredbama Zakona o kontroli državne pomoći, AZK eventualno može naložiti povraćaj neusklađene državne pomoći. Sačekaćemo još nekoliko dana na zvanične informacije iz EPCG-a, a ako do toga ne dođe, AZK će, po službenoj dužnosti, rješenjem pokrenuti postupak naknadne kontrole – kazao je Damjanović.

Objašnjava da su posebnu pažnju posvetili ovom slučaju, te da je do razgovora sa predstavnicima EPCG-a došlo na njihovu inicijativu.

– Možemo konstatovati da su kolege iz EPCG dijelom uvažile sugestije Agencije i da su odustali od klasične kupovine željezare, čime su se obavezali se da će zaustaviti proizvodnju čelika. Vjerujem da će postupak biti sproveden do kraja na način kako je i najavljeno u medijima – kazao je Damjanović.

Napominje da je Crna Gora Sporazumom o pridruživanju EU vezana posebnim odredbama koje se odnose na proizvodnju uglja i čelika, te da bi, ukoliko bi EPCG nastavila sa proizvodnjom čelika, došlo do kršenja evropskih normi i prakse.

– To bi rezultiralo još jednim slučajem koji bi dodatno opteretio tok pregovora sa EU i moguće nas doveo i do tačke kada ni prekid pregovora ne bi bio nerealan ishod. U skladu sa informacijama koje su do sada poznate javnosti, kupovina imovine željezare i njena prenamjena, uz pretpostavku da su ispunjena načela ekonomskog diskontinuiteta, potencijalno bi mogla voditi u smjeru usklađenosti sa aspekta pravila o kontroli državne pomoći, što će biti cijenjeno prilikom donošenja zvaničnog mišljenja Agencije – kazao je Damjanović dodajući da konačnu riječ mora dati i Generalni direktorat za konkurenciju Evropske komisije kojem je Crna Gora dužna da šalje informacije u vezi eventualnih intervencije u sektoru čelika.

Iz USSCG očekuju da zaposle radnike 

Iz Unije slobodnih sindikata je juče saopšteno da očekuju da se proces kupovine fabrike što prije završi, kako bi radnici koji su se izborili za njeno očuvanje, dobili ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Prema ranijim najavama predsjednika borda EPCG Milutina Đukanovića, prva rata od 15 miliona eura trebalo bi da bude bude isplaćena sjutra, a preostalih pet miliona za mjesec.

,,Željezarci“ dežuraju na krovu

Još jedan vikend bivši radnici željezare dočekali su na krovu upravne zgrade fabrike, gdje organizuju danonoćna dežurstva dok se svi ne vrate u proizvodne pogone i dobiju rješenja na neodređeno vrijeme.

Da će ponovo raditi obećalo im je rukovodstvo EPCG i sad 229 radnika očekuje formiranje nove firme i ugovore na neodređeno.

Tosjali je imovinu željezare, koja obuhvata proiozvodne hale i milion kvadrata zemljišta, prodao za 20 miliona eura, a Milutin Đukanović je najavio gradnju solarne elektrane, jer željezara ima dobru visokonaponsku konekciju sa ostatkom energetskog sistema. U jednom dijelu fabričkog kruga planiraju gradnju reciklažnog centra.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content