Sa panel diskusije poručeno: Niko u Crnoj Gori ne smije biti isključen iz procesa odlučivanja zbog seksualne pripadnosti

Piše: Objavljeno: 22/06/2021
featured image

U Podgorici je danas na platou ispred knjižare Karver održana prva panel diskusija „Efikasan odgovor na govor mržnje i diskriminaciju LGBT osoba“.

Panelisti su bili potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (TBC) Siniša Bjeković.

Okupljenima se obratila i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Rajnke je kazala da joj je posebno zadovoljsto što je otvorila panel diskusiju na ovakvu važnu temu govora mržnje prema pripadnicima LGBT populacije, piše Media biro.

„Govor mržnje je oblik nasilja, a svaki oblik nasilja prema marginalizovanim grupama je zločin“, istakla je Rajnke.

Zahvalila je organizatorima događaja koji je, smatra, doprinio značaju ove teme.

„Okončavanje mržnje prema marginalizovanim grupama zahtijeva naše snažnije napore. Vlada je razvila stategiju za unapređenje života LGBT osoba od 2019. do 2023. Ohrabruje što je sve više aktivista, imamo još toliko toga da uradimo“, rekla je ona.

Poručila je da je nažalost diskriminacija realnost ne samo u Crnoj Gori nego i širom svijeta.

„LGBT prava su ljudska prava i pripadnici LGBT u Crnoj Gori mogu da očekuju podršku od SAD“, zaključila je Rajnke.

Abazović je rekao da podržava LBGT zajednicu u Crnoj Gori i istakao da moramo graditi društvo jedankih šansi.

„Mi smo društvo koje je nažalost konzervativno i diskriminacija se ne dešava samo prema LBGT zajednici već imamo razne vrste diskrimincaije, suočavamo se sa problemima koje nije lako apsorbovati. Prostora za progres postoji, mnogo stvari koje su mogle biti urađene nisu bile urađene, ali isto tako želim da kažem makar sto se tiče Vlade, nikakav vid diskriminacije ne postoji“, kazao je on.

Kazao je da je činjenica da ovdje stvari ne mogu toliko brzo da se izvode, promjene ne mogu da se dešavaju preko noći. Transformacija društva je dugoročna i na tome treba raditi intezivno i bez odustajanja.

„U Crnoj Gori želimo sve odmah i bez čekanja, i ja bih volio da je tako ali moramo da budemo svjesni da živimo u zajednici gdje mnogi ne žele da prihvate drugog i drugačijeg.  Ne treba da gubimo nadu već treba da radimo na tome da promijenimo našu državu na bolje. Treba da smo svjesni da postoje različitosti i da se tome radujemo“, kaže Abazović.

Kako ističe, pravo koje tražimo za sebe treba da damo i drugome.

„Fokus države treba da bude na antidiskriminativnim politikama da bi na taj način veći broj ljudi ubijedili u ispravnost stavova. Ako smo odlučili da naša budućnost bude u Evropi onda hajde da se malo ponašamo u skladu sa normama koje su se tamo pokazale kao uspješne“, rekao je on.

Crna Gora, ističe, treba da bira put progresa i da bude ponosna na sve svoje različitosti i da nijednu grupu koja se razlikuje po religiji ili seksualnosti ne smijemo da ugrožavamo.

Abazović je naglasio da se u Vladi ne osjeća diskriminatorna politika prema LGBT grupaciji te da je zadovoljan radom Vlade jer ulaže svoj maksimum.

Bjeković je naglasio kako su ljudska prava i slobode nešto za šta svi treba da se borimo.

„Kada govorimo o pravima, institucija ombudsmana u dužem periodu pruža podržku grupaciji LGBT jer je to naša moralna i profesionalna obaveza“, istakao je on.

LGBT je, kaže saveznik institucije zaštitnika jer oni ne mogu biti na svakom mjestu gdje se ljudska prava krše.

„Ratno okruženje je u mnogome uticalo da oštrica nasilničkog ponašanja bude usmjerena na one koji su ranjiviji“, kazao je Bjeković.

Rekao je da institucija ombudsmana sagledava na koliko frontova vodi borbu.

Istakao je da nijedan dio društva u Crnoj Gori ne smije biti isključen iz procesa odlučivanja samo zbog svoje nacionalne, vjerske ili seksualne pripadnosti.

„Nije Crna Gora ona zemlja koja ne zna šta je čast i dostojanstvo. Molim za više tolerancije i kulturu dijaloga u Crnoj Gori koji neće biti u funkciji stvaranja novih konflikata“, rekao je Bjeković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content