Ryanair podiže cijene avio karata

Piše: Objavljeno: 28/09/2022
featured image

Foto: Pexels

Zbog poskupljenja goriva irski niskotarifni prevoznik Ryanair odlučio je da poveća cijene aviokarata. Poskupljenje su najavili i u njemačkoj Lufthansi.

Kako je prognozirano, prosječna cijena avionske karte najvjerovatnije će za pet godina porasti sa 40 na 50 eura.

U Ryanairu nastoje da ublaže uticaj poskupljenja goriva sklapanjem terminskih ugovora za njihovu kupovinu s fiksnim cijenama i kupovinom jeftinog kerozina na zalihe, ali ni tako ne mogu u potpunosti izbjeći posljedice, istaknuo je Gruber.

Prema njegovoj ocjeni, u ovim teškim ekonomskim uslovima i dalje su u prednosti pred ostalim konkurentima u branši. Tokom recesije više će ljudi paziti na cijenu karata, smatra Gruber, prenosi bankar.me.

Što se tiče poskupljenja karata, Ryanair nije izolovan slučaj u odnosu na druge avio kompanije. Poskupljenje karata već je najavila njemačka aviokompanija Lufthansa.

Trenutne prognoze pokazuju da se za irskog niskotarifnog prevoznika bliži kraj razdoblju značajnog pada broja putnika izazvanog pandemijom covida-19. U finansijskoj godini, koja traje od aprila 2022. do marta 2023., očekuje se da će Ryanair u Evropi prevesti 166 miliiona putnika, što je znatno iznad nivoa prije pandemije.

Gruber očekuje da će u sljedećoj poslovnoj godini biti zabilježen još veći broj putnika, odnosno preko 185 miliona.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content